Tohoto mladého muže, jež hraje na housle již od svých čtyř let, zná široká veřejnost jako člověka, který i přes svůj nízký věk dosáhl v hudbě obrovských úspěchů.


„K jeho dosavadním největším úspěchům patří trojnásobné vítězství na mezinárodní Kocianově houslové soutěži v letech 2002–2004 a 2. cena v letech 2005–2007,“ uvedla pedagožka Michaela Michalová. Matouš se však může pyšnit i druhým místem na mezinárodní soutěži pro houslisty do 20 let v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, několikanásobným prvenstvím na Mezinárodní houslové soutěži Mistra Josefa Muziky v Nové Pace a mnohým dalším.
„Matouš Michal patří mezi naše nejúspěšnější žáky. Ve škole nám bude určitě velmi chybět,“ je přesvědčen ředitel polické „zušky“ Lubor Bořek.
I když Matoušovým dalším působištěm pro získávání nových zkušeností bude od podzimu konzervatoř, na polickou uměleckou školu prý bude vzpomínat, a to jedině ve velmi dobrém. „Tato škola mně hodně dala. Na konzervatoř se ale už těším. Po jejím ukončení je mým cílem jít studovat hudbu do Ameriky,“ prozradil mladý houslista.


Ten se na tento kontinent, přesněji do New Yourku, podívá však ještě o něco dříve než po ukončení konzervatoře.
Již po druhé totiž obdržel plné stipendium na nejstarší a nejslavnější letní hudební škole Meadowmount school of Music, kde bude o prázninách studovat housle u profesora Charlese Avshariana a komorní hru u členů Meadowmount tria.


Spolu s Matoušem se zde bude učit i jeho mladší bratr Šimon, který je rovněž výborným houslistou.