Na výstavě O hračkách, hrách a hraní, která začala v úterý v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě, si děti mohou s částí exponátů i pohrát, řekla Barbora Horáková. Alespoň k vidění budou historické hračky jejich dědečků a babiček.

"Celá výstava je doplněna hracími koutky, kde si děti mohou vyzkoušet produkci soudobých výrobců hraček," uvedla Horáková. Ze stavebnic se malí návštěvníci mohou těšit například na plastovou Chevu nebo dřevěnou stavebnici Polykarpov, z níž se dají pomocí kolíčků postavit velká auta, letadla či hrady velikosti dětské postavy.

Dívky asi zaujme dětská kuchyňka i s nádobím a miminky, pro chlapce je připravena dílna, kde si mohou na odřezcích dřeva vyzkoušet pod dohledem dospělých třeba zatloukání hřebíků, ostatní nářadí jsou jen maketami řemeslnických potřeb. Nebude scházet ani pohybová herna s houpačkou, chůdami, obručí, která se po zemi kutálela za použití bičíku, šlapadly a houpadly. Vystaveny budou také dotykové hračky pro nevidomé děti, například zvukové pexeso, hmatové domino, šachy nebo mlýn.

"S historickými exponáty si pohrát nepůjde, budou jen ve vitrínách. Třeba dětské pokojíčky pro panenky ze 30. a 40. let minulého století," řekla Horáková. Vystavené hračky pocházejí ze sbírek vysokomýtského muzea, muzea v Poličce a Dětského muzea v Brně.

Muzeum předpokládá, že expozice by mohla vzbudit velký ohlas u mateřských a základních škol. Vyčlenila pro ni proto všechny čtyři místnosti v přízemí a další prostor v patře. Hračky budou zabírat téměř dvě třetiny budovy. "Výstava je koncipovaná tak, aby se vešla celá školka a aby si všechny děti pohrály. Nabízíme k ní i doprovodný program s názvem Putování za Janečkem," uvedla Horáková.

Expozice končí 25. listopadu.