VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak správně připravíte slavnostní rybí polévku

Východní Čechy - Recept je léty prověřený, pochází z rodiny Miloše P. z Uherského Brodu, který už tradičně tuto slavnostní vánoční rybí polévku každý rok připravuje pro své přátele.

24.12.2010
SDÍLEJ:

Polévky: Vánoční rybíFoto: Deník

Suroviny: 10 větších rybích hlav (ocasy+ploutve), ½ kg mlíčí, ½ kg jiker (jiker a mlíčí může být i víc), koření: bobkový list, nové koření, sůl, celý pepř, polévkové koření (vedeta), kořenová zelenina: 5 větších mrkví, 2 větší cibule, 1 menší celer, 4 střední petržele, 2 větší česneky. Dále 3 kostky hovězího masoxu, může být i rybí, ale je většinou s paprikou, která polévku zabarví. Zásmažka: 1 celé máslo+hladká mouka. Příloha: asi 8 rohlíků.

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Počet porcí: 10 litrů

Pracovní postup: Hlavy očistíme a hlavně odstraníme žábry, ale ne se svalovinou (neodstraněné žábry polévku pokazí). Do hrnce dáme asi 7 l vody, hlavy, ploutve a ocasy, nové koření, bobkový list a osolíme. Vaříme asi půl hodiny.

Do dalšího hrnce dáme vařit nadrobno nakrájenou zeleninu, česnek, cibuli a osolíme (pokud vaříme společně s hlavami, špatně se z ní odstraňují případné kůstky).

Dále odděleně vaříme jikry a mlíčí (každé zvlášť – jiná doba vaření). Jikry vaříme na mírném ohni za občasného promíchání a případného přidání vody, protože jikry vodu vstřebávají, nabývají na objemu a mohly by se připálit. Mlíčí vaříme asi půl hodiny a jikry můžeme vařit i hodinu z důvodu snazšího rozmixování. Čím víc mlíčí, tím je chuť polévky lepší.

Uvařené hlavy scedíme a maso obrané z hlav posekáme nožem. Vývar z hlav si dáme zvlášť. Zeleninu rozmixujeme v menší části vlastního vývaru. Jikry a mlíčí rozmixujeme ve vlastním vývaru.

Do vývaru z rybích hlav dáme rozmixovanou zeleninu, jikry a mlíčí, posekané maso, rozvařený masox a přivedeme do mírného varu. Potom přidáme zásmažku a dochutíme polévkovým kořením a solí.

Rohlíky nakrájíme na kostky (1,5x1,5x1,5 cm) a na pánvi s trochou oleje osmažíme dozlatova. Přidáváme si postupně během jídla, aby se moc nerozmočily.

24.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Řidič červené Hondy chtěl vycouvat, ale místo toho se rozjel dopředu, přímo k vodní hladině. Ještě však stihl zatočit, takž nevjel do vody přímo, ale dvěma koly zůstal na trávě.
4

Automatická převodovka řidiče vytrestala, málem utopil auto v Rozkoši

BIKER František Žilák vyhrál před několika dny Mistrovství České republiky v MTB enduro v kategorii Masters 30-39 let.

Žiláka pohltilo MTB enduro

Nepoučitelná - půl roku po vrácení řidičáku nadýchala přes tři promile

Náchod - To, že řízení pod vlivem alkoholu je nejen velmi nebezpečné, ale i zakázané a trestně postižitelné, ví snad každý. Najdou se však i tací, kteří na zákazy nedbají a klidně se opakovaně vystavují postihu, a tím i opakovaně ohrožují jiné.

Mezilečí opět na síti - elektřina se v obci rozběhla po 4 dnech

Mezilečí - Tak konečně! Od úterního večera opět v obci funguje elektrický proud.

Dvě večerní nehody v regionu

Jičínsko, Náchodsko - V obci Cerekvice nad Bystřicí na Jičínsku se před dvacátou hodinou střetla dvě osobní auta.

Šel na houby a místo hřibů našel protitankový granát

Martínkovice - Na podezřelý nález, naštěstí se ukázalo, že ne až tak nebezpečný, narazil v úterý odpoledne při procházení lesa náhodný houbař v Martínkovicích.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení