Výstava kreseb a grafiky umělce z let 1943 - 1998 (ze soukromých sbírek) bude v Galerii Stodvacettrojka v hradecké ulici Bratří Štefanů zahájena ve čtvrtek 17. prosince. Potrvá do konce ledna 2010.

Jeho dílo je neobvykle rozsáhlé a zahrnuje množství olejů, kombinovaných technik, monotypů, kreseb a především grafiky. Díla jsou zastoupena v Národní galerii v Praze, v British Museum, Tate Gallery a v Centre Pompidou, v řadě českých galerií i v soukromých sbírkách.

Josef Istler se narodil 13.listopadu 1919 v Praze a zemřel 19. června 2000 rovněž v Praze. Prakticky do poslední chvíle života byl umělecky činný. Ještě dva roky před smrtí vytvořil několik zajímavých olejomaleb a pozoruhodných grafických souborů.

V okruhu RA

V Istlerově uměleckém životopise je velmi zajímavá zásadní změna jeho umělecké orientace ve 40. letech minulého století, kdy se stal součástí uměleckého okruhu progresivních moderních umělců, známých jako skupina RA. Vedle Istlera k ní patřili Miloš Koreček, Ludvík Kundera, Bohdan Lacina, Zdeněk Lorenc, Vilém Reichmann, Václav Tikal a Václav Zykmund. Tehdy to byla skupina mladých avantgardních umělců, kteří významně ovlivnili českou výtvarnou scénu.

Do začátků Istlerovy surrealistické tvorby se pochopitelně promítla temnota doby okupace a heydrichiády. Tehdy také vznikla jeho nejlepší surrealistická díla.

Abstrakce

V 50. letech tendence jeho tvorby již směřují k abstrakci a experimentování se strukturou. Vrchol jeho tvorby odborníci většinou vidí v 60. letech. V té době vznikají monumentální abstrakce nejrůznějších kombinovaných technik mimořádné fantazie. K pozdější tvorbě, zejména v osmdesátých a devadesátých letech, mohou být ze strany znalců a kritiků umění určité výhrady, ale kdo nahlédl do umělcova ateliéru, viděl rozmalovaná a nedokončená díla, viděl „čerstvé“ lepty, nemohl pochybovat o umělcově preciznosti a nekonečné fantazii.

Díla Josefa Istlera jsou stále prodávána a kupována. Získala věhlas a ocenění i v zahraničí. Snad právě proto se Istlerovi dostalo, bohužel až po smrti, vyznamenání za zásluhy, které mu udělil prezident republiky. Byl by asi v hloubi duše rád, i když podobné okázalosti nebyly v jeho povaze, a vyznamenání by za něj možná musel převzít někdo jiný.

Výstava v hradecké Galerii Stodvacettrojka se pokusí o ucelenější pohled na Istlerovo grafické dílo, které zůstává ve stínu jeho velkých abstraktních pláten. Neprávem.

Josef Istler věnoval grafice mnoho času. Jako grafik vytvořil celou řadu děl, která patří k unikátům světové grafiky.

Josef Donát