Tak znějí dvě nejdůležitější věty z petice, která v úvodu září odstartovala celostátní kampaň Pomozte svému divadlu! Kromě výzvy, kterou podepsalo přes šest tisíc divadelníků a jejich příznivců, se v Praze a řadě dalších českých a moravských míst konají improvizovaná představení, která mají přilákat zájem lidí o dlouho neřešený problém regionálních divadel.

Jejich následkem je každoroční boj mimopražských divadel o přežití.

Potlesk nepomůže

Počasí jako malované provázelo včerejší podvečerní zpívání před Klicperovým divadlem. Desítkám příznivců i kolemjdoucích zazpívalo trio Golden Kids (tedy Isabela Smečková Bencová, Marta Zaoralová a David Smečka) písničky z megaúspěšného titulu Klicperova divadla, muzikálu Světáci.

Divadlo Drak se připojilo vystoupením Do Draku bez fraku, kterým hradečtí loutkáři podpořili kampaň už v úvodu měsíce na piazzettě pražského Národního divadla.

Pouze vděčný potlesk, kterého se úternímu happeningu a jeho protagonistům dostalo, situaci regionálních divadel, včetně těch východočeských, bohužel nevyřeší.

Divadelníci z východních Čech vystoupí na podporu kampaně Pomozte svému divadlu! ještě v pátek 21. září, a to hned dvakrát: hradecké Klicperovo divadlo od 17 hodin na piazzettě pražského Národního divadla a Východočeské divadlo Pardubice od 18 hodin „doma" na Pernštýnském náměstí.