Pátý ročník projektu byl odstartován první dubnový den na hlavním nádraží v Hradci Králové a odtud kinovůz zavítal do našeho regionu. Kromě produkce v Náchodě se na netradiční podívanou mohli ve středu 3. dubna těšit zejména dětští diváci v Novém Městě nad Metují.


A jak takový program dne „kina na kolejích“ vypadá? „Začínáme promítat v osm hodin nejprve pro děti z mateřských škol. Jednotlivé bloky se skládají až ze tří pohádek a trvají půl hodiny,“ sdělil nám promítač Vladimír Janál, který během dubna a května nabídne divákům více než 450 oblíbených pohádek a večerníčků ze zlatého fondu české a filmové televizní tvorby pro děti. „Odpolední program pak tvoří dva celovečerní filmy. Včera to byla Lucie postrach ulice a Hrdinové z říše Gaja,“ dodal Janál .

Kinametovlak v Náchodě.

Po promítání do pojízdného muzea železnice

Kinematovlak je již pátým rokem pevnou součástí doprovodného programu Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně a přiváží filmy k dětem, které se do samotného festivalového Zlína nedostanou.


„Každým rokem vozí Kinematovlak filmy především do obcí, kde klasické kino již nemají. Projekce dosud navštívilo více než 90 tisíc diváků,“ říká Petr Koliha, umělecký ředitel festivalu. Tento jedinečný projekt vznikl v roce 2004 ve spolupráci Českých drah a Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.


„Jako u všech akcí Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež se ani do Kinematovlaku neplatí vstupné. naopak při odchodu z promítání všichni něco dostanou,“ říká promítač Vladimír Janál, který zastupuje právě FilmFest. Zároveň nám prozradil, že děti jsou nejvděčnější za Krtečka, Rakosníčka a Křemílka a Vochomůrku.


Součástí Kinematovlaku je i doprovodný výstavní vagón, kde si návštěvníci mohou prohlédnout pestrý průřez železniční tematikou od prvopočátku (koněspřežky a prvního příjezdu vlaku, odznaků a knoflíků uniforem Rakousko –Uherské dráhy atd.) až po současnost. Výstavu historie železnice ale uvidí jen ve 21 městech v Čechách, na Slovensko, kde kino na kolejích navštíví dalších 15 míst už nepojede.