Velkolepá akce bude zahájena dnes v 17.30 hodin za účasti pres–i–denta festivalu, herce Pavla Zedníčka. V průběhu týdne se pak hlavním programem stane promítání českých komedií, jejichž kvalitu bude hodnotit odborná porota.


„V letošním roce máme celkem osm soutěžních filmů. Jedná se o Vratné lahve, Ro(c)k podvraťáků, Bestiář, Obsluhoval jsem anglického krále, Gympl, Roming, Medvídek a Po hlavě do prdele,“ informovala ředitelka festivalu Ilona Daňková. Dodala, že přijde řada i na nesoutěžní projekce. Diváci se mohou těšit třeba na filmy ČT Kolotoč, 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem, O kominickém učni a dceři cukráře, i mnohé další.


Kromě poroty, která za týden předá ceny za režii, scénář, nejlepší mužský i ženský herecký výkon a další, udělí jednomu z filmů ocenění také diváci. Vítěz dostane keramický hrnec.


„O ceně diváků rozhoduje prosmátý čas,“ uvedla Ilona Daňková. „Existují zde časoměřiči, kteří sedí se stopkami na třech různých místech v sále a hlídají dobu, po kterou se diváci při promítání filmu smějí. Do konečného výsledku se pak počítá průměr z těchto třech měření,“ vysvětlila.⋌