„Však si také pan farář Lanži při úvodních slovech o patronu kostela vyběhl na kazatelnu, aby si to vychutnal. Kdy se mu v dnešní době podaří kázat v přeplněném kostele,“ nemohl si nevšimnout návštěvník Jindra.

Klavírní koncert tvořilo vystoupení usměvavého profesora Pražské konzervatoře Michala Rezka a jeho studentky, která vedle úchvatné hry na klavír oslovila publikum svojí pokorou a horoucím citem. Sympatická Japonka Eri Goto, která den po tomto koncertě oslavila své 24. narozeniny, předvedla po boku svého profesora ve skladbách Schuberta i Brahmse ve fantastickém podání dvou uherských tanců, vynikající výkon. A když zařadila malý klavírní recitál Fryderyka Chopina, tak již obecenstvo sotva dýchalo. Tóny, tryskající přímo ze srdce, naplněné zvláštním citem interpretky, hrané s virtuositou a současně neobyčejnou pokorou. To vše podtrhoval jejím křehký, pro posluchače orientální vzhled. „Ja prave spokojny, protoze vubec nehraje v kostele. Tak uzasny, to bylo hezký,“ nebála se sympatická Japonka Eri Goto česky odpovědět na otázku, jak se jí hrály skladby velikánů evropské klavírní tvorby v kostele v srdci Evropy. „Samozřejmě se mi tady hrálo krásně, protože prostředí takových staveb je neopakovatelné. A když se k tomu přidá výborné publikum, tak ta atmosféra, která se zde vytvoří je vždycky jedinečná,“ pochvaloval si prostředí i vnímavé posluchače Michal Rezek.

Na dobrovolném vstupném pořadatelé vybrali celkem 11 266 korun a dvě eura k tomu. Celkem zatím na dvou koncertech pořadatelé na dobrovolném vstupném vybarali 25 702 korun + dvě eura.Výtěžek ze vstupného bude předán zástupcům římskokatolické církve a bude použit ve prospěch broumovské skupiny kostelů.

Již tuto sobotu ožije hudbou a světlem zdoňovský kostel Nejsvětější Trojice, kde se mohou posluchači těšit na violoncellový recitál ve zcela jiném světle. Podrobnější pozvánku vám přineseme v pátečním vydání Náchodského deníku.