„Letošní březen byl letos poprvé vyhlášen měsícem čtenářů a nám se tato myšlenka zalíbila,“ vysvětluje ředitelka knihovny Ivana Votavová. „Kniha bez čtenáře je totiž jen předmětem a tak jsme se rozhodli uspořádat toto setkání. Máme tu čtenářky všech věkových generací, i ty naše úplně nejstarší čtenářky.“

Z knihovny si půjčuje již 70 let

Mezi ně patří také 89letá Libuše Krištofová z Náchoda. Členské příspěvky v knihovně si platí už od roku 1940, kdy se do Náchoda provdala.

V té době měla čerstvá maturantka na kontě přesně 100 přečtených knih. Celkové množství dosud přečtených knížek už si netroufá ani odhadnout. „Teď už si knížky pečlivě vybírám,“ říká elegantní seniorka, jejíž věk byste jí hádali jen stěží. „Taky si už víc šetřím oči. Paní Irenka z knihovny mi vždy dobře poradí s výběrem. Teď už přečtu asi jen dvě tři knížky za měsíc, nejraději mám literaturu faktu, historii a cestopisné knížky.“

Využívá rozvoz knížek přímo domů

Paní Krištofová také využívá služeb rozvozu knížek přímo do domácností, kterou náchodská knihovna začala před časem nabízet právě seniorům nebo nemocným spoluobčanům, pro které by byl normálně problém si do knihovny pro knížky zajít. Knihovníci jednou za měsíc vyjíždějí k přibližně dvaceti čtenářům. „My ty lidi tímto způsobem vracíme do hry. Často to jsou naši dlouholetí čtenáři, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu už nemohou do té knihovny dojít, ale pořád chtějí číst,“ vysvětluje vedoucí oddělení pro dospělé Jiří Vítek.

Nejstarší čtenářka: tucet knih za měsíc

Na dort a kávu „o páté“ přišla do knihovny také úplně nejstarší čtenářka, 92letá Helena Šidláková. Ta si další primát připisuje také počtem vypůjčených knížek. „Měsíčně si vypůjčím tak 12 knížek a všechny je přečtu,“ překvapuje vitální babička, která kromě románů a detektivek čte hlavně sportovní literaturu.

„Sport mám moc ráda. Teď, když byla olympiáda, tak jsem v noci koukala na televizi, ale jinak si čtu,“ prozrazuje obyvatelka Domova pro seniory Marie v Náchodě. Kromě knížek navíc přečte každý den noviny a také si kupuje časopisy. Čtení je její celoživotní vášní a neměnila by ho za nic na světě. „Je chyba, že dnešní děti už tolik nečtou. Pamatuju si, že my jsme byli hrozně rádi, když jsme dostali knížku k Ježíšku. Vždyť žánrů je spousta a každý si může vybrat. Já aspoň nemám čas přemýšlet o hloupostech, nemocech a nezdarech. Raději se začtu do knížky a je mi krásně,“ usmívá se Helena Šidláková.

Březen – měsíc čtenářů v náchodské knihovně: Ženy čtou více než muži

Že to s dětmi a čtením ale není zdaleka tak špatné, přesvědčily paní Šidlákovou také dvě oceněné čtenářky – juniorky.

Nejmladší čtenářkou, která si domů odnášela pamětní list knihovny v Náchodě, byla jedenáctiletá Jana Michelčíková z Náchoda. Knihovnu navštěvuje už od první třídy, kdy se naučila sama číst a je tu denním hostem. Mezi její oblíbenou četbu patří detektivky, knížky od Jacqueline Wilsonové nebo Twilight saga (Stmívání) od Stephenie Meyerové.

Nejpilnějšími čtenáři, navštěvujícími náchodskou knihovnu, jsou především děti a senioři. „Střední generace ne, protože ta na čtení kvůli práci a povinnostem nemá čas,“ vysvětluje si absenci této části populace Ivana Votavová. „Je zajímavé, že mezi oceněnými nemáme ani jednoho muže. Proč čtou ženy víc, to je otázka. Myslím, že mají méně volného času a tak ho jednoduše dovedou lépe využít,“ míní se smíchem ředitelka náchodské knihovny a dodává, že toto setkání čtenářů není jedinou aktivitou, kterou na Březen – měsíc čtenářů, přichystali.

„Chtěli jsme udělat něco netradičního a tak už jsme četli v Domově pro seniory Marie, v nemocnici, v solné jeskyňce a budeme číst třeba i v čajovně. Chystáme také další Noc s Andersenem a autorská čtení pro děti.“ (nk)