Orlická brána a Kunčický kravál

Žamberská Orlická brána „se otevře“ již ve čtvrtek doprovodným programem v Divišově divadle i před ním. Na své si ve čtvrtek a pátek přijdou nejen děti, pro které je vždy v 16 hodin připravena pohádka a taneční vystoupení. Program před víkendem doplní večerní promítání dokumentárních filmů Jak se vaří dějiny a Babička.

Hlavní program v sobotu v okolí Tyršovy rozhledny nabídne divadlo a hudbu. Dopoledne bude patřit pohádkám v podání brněnských souborů Komedianti na káře nebo Divadlo Koráb. Po poledni se k nim přidá například divadlo Kvelb z Českých Budějovic a v 16 hodin pražské Divadlo Kalich, které do Žamberku přiveze komedii Natěrač s Janou Paulovou a Pavlem Zedníčkem v hlavních rolích. Večer se pod rozhlednou představí hudební formace Načas, Bujabéza nebo Eggnoise. Hodinu před půlnocí vypukne ohňostroj.

Hudební festival v Letohradu–Kunčicích s podtitulem „Za málo peněz hodně muziky aneb Lidová veselice za lidový peníz“ nabídne v srpnu například formace Volant, Locomotive, Tleskač a Nil.

Archivní fotogalerie