Výstava, která začala teprve 5. února, je přístupná pouhým pěti stovkám návštěvníků denně. Vůbec poprvé se však galerijní expozice dostane k divákům celého světa prostřednictvím filmového plátna. Prohlédnout si výstavu i s komentářem z pohodlí sedadel v kinech bude moci i nejširší publikum v České republice. Komentovaná prohlídka bude pod názvem Leonardo live uvedena ve vybraných českých a moravských kinech (k nimž patří i královéhradecké artkino Centrál) živě ve čtvrtek 16. února a ve dnech 17. až 29. února ze záznamu.

Dlouhá cesta

Celých pět let připravovala londýnská Národní galerie unikátní výstavu, která kromě uměleckých lákadel vyniká mimořádnou architektonickou koncepcí, jež představuje díla v překvapivých souvislostech.

„Výstava ve skvělém výběru ukazuje víc než devadesát exponátů. Na prvním místě představuje devět Leonardových obrazů, což je přibližně polovina jeho zachovaného malířského díla,“ popisuje mimořádný obsah výstavy PhDr. Petr Přibyl, PhD., kurátor Sbírky starého umění Národní galerie v Praze a znalec mistra Leonarda da Vinci. „Většina v Londýně shromážděných obrazů je společně vystavena poprvé – to se týká nejen pařížské a londýnské verze slavné Madony ve skalách, ale například i skvělých portrétů Cecilie Gallerani (Dámy s hranostajem) a Neznámé dámy zvané Belle Feronnière. A zcela poprvé je tu mezi Leonardovými malbami vystaven obraz Kristus jako Spasitel ze soukromé sbírky v USA,“ upřesňuje Petr Přibyl z pražské Národní galerie. Kromě díla malířského jsou k vidění studie a přípravné kresby – například k postavám apoštolů z Poslední večeře a také excelentní práce Leonardových milánských žáků.

Leonardo živě

Zatímco vstupenky na vzácnou výstavu jsou prakticky vyprodány a výstavní podmínky umožňují prohlídku pouhé pětistovce návštěvníků denně, díky satelitnímu přenosu zhlédne Leonardovu expozici daleko větší počet diváků v kinech. Ve čtvrtek 16. února, tedy již po datu ukončení londýnské výstavy, se bude satelitně přenášet Leonardo live – živá filmová prohlídka výstavy v HD kvalitě, a to do kinosálů v USA, Evropě, Kanadě, Argentině, Austrálii, Kolumbii, Japonsku, Mexiku a Novém Zélandu.

V České republice pak bude k vidění také od 17. do 29. února ze záznamu. Průvodci přímého přenosu budou mezinárodně uznávaný historik umění Tim Marlow a známá kulturní publicistka Mariella Frostrup.

S průvodcem

„Filmová interpretace slibuje, že pohledem kurátorů, restaurátorů, znalců a obdivovatelů Leonardova díla budeme uvedeni nejen na výstavu, ale i do míst a souvislostí, s nimiž se jako její standardní návštěvníci nesetkáme. Film navíc uchová jedinečnou atmosféru ojedinělé výstavy, protože ta nemůže být s ohledem na cenné exponáty reprízována,“ doplňuje Petr Přibyl z Národní galerie v Praze, podle jehož názoru se podobnou kulturní událost podaří uspořádat jen výjimečně: „Nejen proto, že získat souhlas se zápůjčkou Leonardových děl není nijak snadné, anebo správněji řečeno, je velmi obtížné.

Realizace podobné výstavy automaticky předpokládá kromě výborné koncepce a odborného zázemí také nemalé finanční zdroje, nezbytné ke splnění technických a bezpečnostních podmínek. A to vše slibuje přiblížit i českému divákovi zmíněná filmová projekce“.

Lístky pro vás

Chcete být svědky této mimořádné podívané a rádi byste získali vstupenky do náchodského kina Vesmír zdarma? Pak je tu šance pro vás! Klikněte na odkaz www.nachodsky.denik.cz/leonardo a zkuste štěstí v soutěži.
A neváhejte – času je málo. (op)