„Program budou tvořit krátké kouzelnické triky, které budou k vidění v salónech druhého patra zámku. Pobavit i trochu postrašit přijedou děti i dospělé členové jaroměřské Magické lože M.S. Patrčky,“ sdělila Deníku organizátorka akce Jana Pšeničková. Na zámku pak podle Pšeničkové předvedou atraktivní program plný strašidelných triků. „K vidění bude probodávání ruky osmi noži a prostoupení ruky velkým hřebíkem, které předvede kouzelník Jaromír Ježek, nebo i mluvící lebka, se kterou přijede Miloš Černý. Chybět nebude indický provazový trik, nebo roztrhání a zcelení novin. Na zámek zavítá i Pohádkový kouzelník,“ dodala Pšeničková.

Kouzlo a sílu celé akci dodá tma. Vše totiž zahájí až úderem 19. hodiny. „A pokud se vše podaří, bude k vidění i probodávání hlavy a rukou „Černé paní,“ láká na zámek organizátorka.

Kdo má rád kouzla i kouzelníky, může si je užít už také v sobotu od 14 hodin u kostela sv. Jakuba v Jaroměři. Právě tam totiž proběhne „Kouzelnická pouť“, která připomene slavného jaroměřského kouzelníka Michala Siloráda Patrčku.

„V Jaroměři žil a vyjel s prvním kouzelným divadlem,“ říká jeden z organizátorů akce Jaroslav Zach. „My ho tedy uznáváme, jako prvního českého kouzelníka a od něj píšeme tu naši českou kouzelnickou historii,“ dodal. Samotná Kouzelnická pouť přinese bohatý a zajímavý program. „Předvedeme záhadný provaz, který se stříhá a sám zase zceluje, nebo i sekání ruky. Prostě to nejlepší, co členové naší jaroměřské kouzelnické lóže Michala Siloráda Patrčky dovedou,“ sdělil kouzelník Karel Kašpar. Zajímavostí akce bude i kouzlení přímo mezi lidmi. „Kdo bude chtít, kouzelník mu ukáže nějaké kouzlo a lidé si to budou moc sami osahat a prohlédnout hezky zblízka. Když je to pouť, nebude chybět oblíbená cukrová vata, ani tvarovací balónky. Zábavu u nás najdou děti i dospělí,“ slibuje Kašpar.

Už od rána od 9 hodin, bude v Jaroměři přístupné i Muzeum kouzel. „K vidění je asi stovka drobných triků a šest desítek dobových plakátů a dokumentů. Historie začíná u Michala Siloráda Patrčky, tedy od počátku 19. století, až po kouzelnickou současnost,“ sdělil Jaroslav Zach. Muzeum je přístupné od května do října, každou sobotu i neděli. Návštěvy je možné i individuálně dojednat.