Dorazila britská panovnice královna Alžběta II., tedy její dvojnice a skutečná zástupkyně pro některé oficiality Mary Reynolds. Ta se večer v Náchodě zúčastnila jedné z největších událostí života českých celebrit – finále soutěže Muž roku.

„Je to k neuvěření, opravdu vypadá jako pravá královna. Tolik novinářů, kolik jich bylo na tiskové konferenci po jejím příletu v Praze, nechodí ani na premiéra. Je to docela velká událost," kroutil hlavou náchodský starosta Jan Birke. Poznamenal, že Mary Reynolds působí jako velmi milá a sympatická dáma.

Ostatně o tom se přesvědčili i náchodští obyvatelé, kteří se nestyděli, odchytli si ji a nechali se s ní vyfotografovat.

Kdo by se domníval, že jde jen o velkou legraci, tak to pozor. Mary Reynolds může královnu na některých akcích jako třeba v Náchodě oficiálně zastupovat. Proto se vyžaduje chování k ní podle protokolu jako ke skutečné korunované hlavě Velké Británie, proto ji doprovází třeba ochranka a bezpečnostní opatření připravila také česká policie. Má s sebou i kopie královských klenotů, které jsou pojištěny. Reynolds se živí jako královnina dvojnice už přes dvacet let a při cestách po celém světě ji vítají davy lidí.

„Bezesporu to určitou váhu má, úplná legrace to není. Když na finálový večer přijde v korunce, to by nemohlo být jen tak bez souhlasu Buckinghamského paláce," dodává starosta.

Chválila vřelost lidí
„Královna" si po cestě do Náchoda před polednem v České Skalici prohlédla závod zdejšího výrobce zdravotnických lůžek, poté nahlédla do lékárny na poliklinice v Náchodě. Následně ji čekalo ubytování v prezidentském apartmá hotelu U Beránka, kde ji vítal ředitel Roman Rajský. Pak ji oficiálně přijal starosta Birke spolu s oběma místostarosty na radnici. „Náchod je druhé krásné město hned po Praze," přesvědčoval „Její Veličenstvo" starosta, který ji vítal „jako zástupce téměř dvaadvaceti tisíc obyvatel". Ona mu zřejmě bude dávat zapravdu. „Náchod je jediné, co si budu pořádně pamatovat," prozradila Mary Reynolds. A sice z toho důvodu, že v Praze měla náročný program a téměř nikam se nepodívala. „Všichni jsou úžasně přátelští, to mě tady okouzlilo," dodala Mary Reynolds.

Starosta jí vyprávěl, co se ve městě nachází, či o minerálce Idě. Mary Reynolds následně zalitovala, že tady může pobýt jen krátce. Birke pro ni měl dárek. „Dostala od nás značkové závěsné dámské kapesní hodinky na takovém pěkném rámečku s Náchodem. Je to docela hezké a bude mít památku, že tady byla," řekl Birke. „Panovnice" si dárek pochvalovala.

Následně s ní starosta poobědval. K obědu byla bramborová polévka, svíčková a jako dezert jablečný závin.

Královna zaujala obyvatele, několik se jich přišlo podívat třeba před hotel. Zajímala i pacienty a návštěvníky městské polikliniky, kteří se s ní přišli během krátké návštěvy v lékárně na poliklinice fotografovat a ona velmi ochotně a neúnavně pózovala. Dokonce s některými debatovala a dítěti v kočárku jedné matky podala na hraní prst a smála se na něj s tím, že je to hezké děťátko.

„To je úžasné, máme zážitek na celý život. Malá bude mít hezkou vzpomínku. Paní se k ní chovala krásně," uvedla potěšená maminka Iveta Hejnyšová z Náchoda.

Byla to opravdu dvojnice?
V prostorách lékárny „královnu" přivítal předseda představenstva společnosti Jaroslav Nádvorník. Předal jí také dárek, kterým byla bižuterie z tradičních českých granátů i s certifikátem. „Jako předseda představenstva bych rád deklaroval naši připravenost stát se královskou lékárnou, dvorním dodavatelem královské rodiny," žertoval Nádvorník a dvojnici evidentně pobavil. Uvedl také, že si není jistý, jestli Mary Reynolds zastupuje Její královskou Výsost, nebo jestli naopak se do Náchoda nepřijelo podívat samo Její Veličenstvo.

Večer se „královna" zúčastnila finálového večera soutěže v městském divadle, kde pronesla i zdravici publiku. Dvojnice anglické panovnice zamířila do Čech prvně a skutečně jen na Muže roku. Dnes po snídani jede z Náchoda rovnou na letiště v Praze, odkud se vrací do Londýna.

Do Náchoda na vyhlášení Muže roku včera také přijel Muž světa 2012 Ali Hammoud z Libanonu, který v „civilu" vlastní firmu na počítačové technologie. Včera poobědval s místostarosty města a čtenářkou Náchodského deníku, která vyhrála oběd s ním v soutěži.

Dnes po snídani si prohlédne náchodský zámek a na odpoledne si ho vyžádaly babičky do Domova důchodců – Centra sociálních služeb v Náchodě Marie. „Bohužel Muž světa se nesmí zamilovat do děvčat v České republice a nesmí pít alkohol. Je to jedna z podmínek, kterou jsem dostal nařízeno a musí se dodržovat, tak snad ho uhlídám," řekl pořadatel soutěže David Novotný.