Festivalu, který se koná jen jednou za čtyři roky, se účastní téměř dvacet umělců a mistrů nejen z Česka, ale i Polska, Ukrajiny, Španělska či Švédska, přičemž každý sám za sebe předložil mezinárodní porotě k posouzení housle, které vlastnoručně přivedl na svět. Hodnotí se tónová kvalita houslí a úroveň řemeslného zpracování.

V průběhu celého včerejšího dne měli soutěžící za úkol vyrobit houslovou hlavici, přičemž body za nový nástroj a nově vzniklou hlavici se pak v konečném hodnocení sečtou.

Hodnotit budou porota i soutěžící

Novinkou letošního ročníku je, že zcela poprvé se samotní soutěžící stanou i porotci a společně s mezinárodní porotou, kterou tvoří Jan Špidlen (ČR), Christoph Landon (USA) a Marcus Klimke (Německo), se budou aktivně účastnit hodnocení.

Raritou je řezba houslové hlavice

„Náchodská soutěž je známá po celém světě. Jedná se o jednu z nejprestižnějších houslařských soutěží a má několik specifik, která se jinde neobjevují," vyzdvihl Dalibor Bzirský ze Společnosti Věnceslava Metelky o.s. s tím, že soutěž je v prvé řadě neanonymní, což zvyšuje zodpovědnost porotců a největší její raritou je řezba houslové hlavice, a to za jediný den.

„Na jiné soutěže je možné pouze zaslat svůj hudební nástroj a na internetu si poté zjistit své umístění, ale nikdy se tvůrce nedozví, co bylo na houslích vyrobeno špatně a v čem by se měl zlepšit," uvedl Dalibor Bzirský. Jak dodal, soutěž vyžaduje přítomnost houslařů, což přináší řadu pozitiv.

Odměnou pro všechny účastníky mezinárodní houslařské soutěže je nejen příležitost setkat se s kolegy z celého světa, ale i možnost společně pracovat, konfrontovat různé houslařské školy či diskutovat s porotci.

Součástí festivalu jsou výstava i koncert

Součástí čtvrtého Mezinárodní houslařského festivalu Věnceslava Metelky je i expozice vzácných italských nástrojů. Vystaveny jsou i housle zástupců krkonošské houslařské školy, mezi něž patří Věnceslav Metelka se svoji nejbližší rodinou.

V pátek se v rámci festivalu uskuteční mimořádný koncert pražského smyčcového kvarteta Epoque Quartet, na kterém budou k poslechu netradiční jazzové, rockové či funkové skladby.

„Na koncertě zazní i světová premiéra českého skladatele Petra Wajsara, jehož skladba vznikla přímo pro tento festival," prozradil Dalibor Bzirský.