Nejvýraznější a nepřehlédnutelnou novinkou letošního ročníku bude bezesporu druhé pódium, které pořadatelé postavili přímo proti tomu hlavnímu. To znamená, že díky Stage B se představí více interpretů než bylo doposud zvykem, a to celkem 45 kapel! Žánrově i národnostně se návštěvníkům opět představí pestrá sestava.

„Chceme festival posunout zase o krok dál. Uvidíme jak se to povede – doufáme, že jo,“ věří spolupořadatel festivalu Luboš Gorgán, a upřesňuje, že druhé podium stojí na druhé straně pláže, kde v předchozích osmi ročnících stanovali návštěvníci. „Stany letos necháme jenom pod stromy a zbytek bude stanovat na druhé straně kempu na louce,“ vysvětluje nezbytné změny Luboš Gorgán. Na něm se ode dneška do sobotní noci představí tucet kapel. Jako poslední to bude industrial death metalová formace Martyrium ze středomořské Malty se zpěvačkou ve svém středu.

Kromě českých kapel přijedou interpreti z dalších osmi evropských zemí a z největší dálky dorazí úderky z Mexika a ještě dále to má na Broďák nukleární thrash z Chile.

Hlavním tahákem festivalu budou skandinávské kapely. První z nich se představí už dnes po dvaadvacáté hodině, kdy to na pódiu po takřka domovské formaci Tortharry rozbalí jedna z ikon skandinávského death metalu – švédští Entombed A.D. Jelikož se část dramaturgie letošního MGCDF pohybuje v avantgardních vodách, tak v sobotu se jako headliner tohoto směru festivalu představí norští Shining (na snímku), kteří zasypou posluchače neotřelou fúzi metalových a jazzových prvků.

Po všechny dny bude připraven i rozšířený doprovodný program. Hřebíkovanou a šipkovou střelnici znají návštěvníci z minulých ročníků, a k nim pořadatelé přidali několik dalších – soutěž v hodu sudem do dálky, v rychlopití lahváče a soutěž o nejrychlejšího bubeníka a nejhlasitějšího řvouna. „Soutěže se budou odehrávat na té vedlejší stage a moderovat je bude herec Leoš Noha známý z Okresního přeboru nebo aktuálně ze streamové Pěstírny,“ prozrazuje Luboš Gorgán.