„Je to tady skutečně idylické místo, a to nejen dílem Babičky, která nám to přiblížila opravdu idylicky, ale samo o sobě. Má užasnou atmosféru, zajet sem je obzvlášť v tomto vyhroceném čase příjemné a velmi milé," uvedla dne před konáním krajských a senátních voleb Hanáková. Zavzpomínala, jak byla v údolí ještě v dětství se školou, na což už má jen mlhavé vzpomínky, ale i před několika lety s přáteli.

Vylíčili jí všechny problémy

Jednání se událo v sále v zámku. „Paní ministryni jsme vysvětlili celkovou problematiku areálu Babiččina údolí. Jsou tady mnohačetné majetkové vztahy, mnoho institucí se podílí na správě různých pozemků, a tím vším dochází k nekoncepčnosti a nejednostrannosti údržby údolí a na mnohých místech je to zanedbáno. To se obrací proti památkovému ústavu, protože návštěvníci si vždy jdou stěžovat na zámek, když se jim něco nelíbí," řekl správce ratibořického zámku Ivan Češka.

Ministryni památkáři zvlášť upozornili na stav Panského dvora hned v sousedství zámku, který chátrá, byť před časem se tam podařilo zrekonstruovat na jednom z hlavních objektů alespoň střechu. Vysvětlili jí, co alespoň se snaží v rámci omezených finančních prostředků pro záchranu památky dělat.

„Nejpalčivější a nejožehavější, co bychom potřebovali v nejbližší době, je budovy stabilizovat a zakonzervovat," dodal Ivan Češka.

Plánů by bylo dost, peněz však ne

V objektech dvora by podle plánů mohly být expozice, které by lákaly návštěvníky. Ukazovalo by se tam, jak takový poplužní dvůr v minulosti fungoval. „Byla by to ukázka života na venkovském hospodářském dvoře v 19. století v kombinaci s nějakými expozicemi ať už zemědělství nebo vůbec hospodaření v 19. století," přiblížil Ivan Češka. V bývalém ovčíně se pak nabízí možnost expozice věnované prusko rakouské válce v roce 1866, neboť v blízkosti Ratibořic se odehrávala celá řada bojů.

Nic ale není jednoduché, podle odhadu projektantů by takové plány přišly na 150 milionů korun. Dotace se nerýsují a sama ministryně o penězích nerozhoduje. Podle Češky je však dobře, že areál viděla na vlastní oči, záměry se jí líbí a bude je podporovat. Tím pádem se může za získání peněz či vypsání dotačních titulů přimlouvat. „Paní ministryně všechny naše argumenty uznala. Řekla, že všechny naše záměry se jí líbí a pokud bude možno, tak to bude podporovat," dodal kastelán.

Při setkání s ministryní se jednalo také o náchodském zámku, a to především o jeho zadním traktu. S jeho stavem kromě správce zámku Jiřího Růžičky seznámila političku i náchodská místostarostka Drahomíra Benešová. Město totiž nesedí s rukama v klíně a zámku alespoň částečně pomáhá, podílelo se na úklidu zámeckého kopce či úprav mříží medvědária.

„Domníváme se, že zadní trakt zámku si zaslouží pozornost," uvedla Benešová. Podle ní by v těchto částech zámku mohlo vzniknout něco pro širokou veřejnost, co by památku oživilo. „V tom s námi paní ministryně souhlasila. Nečekali jsme, že nám hned řekne, že na zámek pošle několik milionů," dodala místostarostka.

Památkáři by měli podat ucelený obraz stavu zámku a třeba společně s městem navrhnout využití zadního traktu. „Paní ministryně řekla, že jakmile budeme mít něco trochu pohromadě, máme se obrátit na ministerstvo," řekla Benešová. Šéfka kultury slíbila, že její úřednický aparát poskytne odbornou pomoc a vše by zřejmě směřovalo k získání evropských peněz či jiných dotací. „Je jasné, že ty peníze se musí sehnat i zvenku," dodala Benešová.

Ministryně kultury Alena Hanáková o Ratibořicích:

„Jsem přesvědčena o tom, že český národ nedá zahynouti ani památkám. I když se nám to někdy možná nezdá, tak jsme kulturní národ. Uděláme všechno pro to, aby když už je nejhůř, abychom památky podpořili a to špatné se vylepšilo. Věřím, že Ratibořice a Staré bělidlo nezůstanou zapomenuty a budeme se sem vracet. I v těžkých ekonomických podmínkách budeme hledat co možná nejvíce to půjde, abychom pomohli různým objektů a proč ne také Ratibořicím a Starému bělidlu a všem těm budovám a celému zdejšímu úžasnému komplexu, který mluví o hrdosti k češství."