Na prezentaci dorazilo tentokrát celkem 153 milovníků recese a dobré zábavy, z nichž většina oblékla i legrační kostým. Ještě před samotným závodem však každý soutěžící musel povinně i se svým bicyklem vystoupit na váhu, aby organizátoři mohli zaznamenat nejlehčího a nejtěžšího kolaře. Lehká jako pírko byla Monika Ducháčová, která i s dopravním prostředkem dosáhla váhy pouhých 63 kilogramů. „Dejte jí doma najíst,“ okomentovali toto zjištění pořadatelé. Naopak nejtěžším se letos stal Robert Benič, jemuž váha ukázala 162 kilogramů.


Jeli ve třech vlnách


Po důkladném zvážení i prezentaci se již natěšení závodníci mohli připravit na startovní čáru. Jako první vyrazilo na trať dlouhou necelých šest kilometrů, na níž nechyběla opět občerstvovací stanice, 44 žen. Dámy se do pedálů pořádně opřely, a tak za 16 a půl minuty již diváci mohli znát vítěze této kategorii. Jako první projela ve zmíněném čase cílem, sice rudá v obličeji ale šťastná, Gábina Térová. „Jsem úplně nadšená,“ pochvalovala si žena závod. Také mnozí muži se nenechali svou rychlostí zahanbit.


„V kategorii nad 50 let soutěžilo 31 mužů a nejrychlejším se stal Petr Burák, který trať zdolal za 14:20 minuty,“ informoval nás ředitel závodu Petr Macura. Ve skupině 78 pánů do 50 let pak zvítězil Jiří Beran s časem 13:23 minuty. „Letos tady nejel tatínek, a tak jsem cítil šanci,“ okomentoval svůj čas, který byl nejrychlejším z celého závodu, mladý muž. Některým soutěžícím trvalo zdolání tratě déle, ale do cíle dorazili s úsměvem na tváři nakonec všichni. Našli se i tací, kterým stav bicyklu již nedovolil dojet, a tak cílovou rovinku zdolávali statečně v běhu s kolem na zádech.


Utkaly se i děti


Letošní ročník závodu však navíc okořenila jedna novinka. Pořadatelé se rozhodli dát šanci zasoutěžit si na kolech i ratolestem školního věku. Tuto možnost využilo celkem 27 dětí, které mohly zdolat závod na libovolném druhu kola. Žáci prvního stupně se vydali na trať dlouhou 600 metrů a jako první projel cílem Tomáš Kujínek. „Vítězstvím ve starší kategorii, na kterou čekala trasa o délce 1200 metrů, se poté mohl pyšnit Tomáš Holzknecht,“ uvedl Petr Macura. Ten byl s průběhem klání dětí i dospělých spokojený.


Závodníků dorazilo dost a všichni si pro vzpomínku odnesli pamětní list a díky štědrým sponzorům i pěknou cenu.

(Zuzana Kubečková)