Již bezmála čtvrt století skupina amatérských výrobců a příznivců ovocných a dalších nerévových domácích vín soutěží o nejlepší „čůčo“, jehož výrobce získává až do příštího ročníku titul Královny sklepa a s ní putovního anděla „jednokřídláka“.

Na letošní méně početnější produkci se podepsaly i jarní mrazíky, které nedovolily mnohým sklidit potřebné ovoce. „Letos se nám sešlo sice méně vzorků, ale za to jejich kvalita byla podle hlasů desetičlenné poroty vysoká a celkem vyrovnaná,“ ohlédl se za soutěží technický ředitel Libor „Artur“ Martínek, který sám v minulosti okusil jak chutná vítězství i absolutní zmar.

Šťovík nestačil na květ černého bezu

První degustovací poločas zahájilo tradičně bílé víno, kterého se letos sešlo 10 vzorků. I když z láhve označené č. 1 usměvavé hostesky v nevěstenských šatech nalévaly nijak svůdně nazelenalou tekutinu, na jazyku až tak marná nebyla… Jak se později při konečném účtování ukázalo, bylo to šťovíkové víno a Pavel Syrovátko z Krčína za něj dostal od porotců 128 bodů, což stačilo v kategorii bílých vín na bronzovou příčku. Svou úspěšnou produkci navíc Pavel Syrovátko ozdobil i druhým místem za víno z květu černého bezu (143 bodů).

A právě bezový květ se stal nakonec vítězem bílé kategorie, když si při závěrečném vyhodnocení šel první cenu vyzvednout šťastný Jaroslav „Palec“ Paleček z České Skalice. Ten za svůj bezový mok dostal od porotců 153 bodů.

Královna sklepa pro Jarku Tomka

Červená vína mívají tradičně lepší bodové ohodnocení a nejinak tomu bylo i letos. Za směs černého rybízu a maliny získal Pavel Mlynář z Trutnova 164 bodů, což stačilo na třetí místo. O tři body více přiřkli porotci ostružinové dobrotě Libora Pekaře z Nového Města nad Metují ale to stačilo jen na stříbrnou příčku. Z vítězství se divoce radoval Jaromír „Jarek“ Tomek, jehož víno z černého jeřábu získalo 169 bodů, prvenství v kategorii červených vín a zároveň i celkové vítězství a sním titul Královny sklepa.

Kromě porotců určili svého vítěze i koštéři z řad návštěvníků. Těm nejvíce chutnalo bílé víno z pampeliškového medu, které do soutěže přihlásil Milan Petera.

Sračkou roku byl jablečňák

Na druhém konci startovního pole se umístilo jablečné víno Karla Gombarčíka z Broumova. Jeho počin chuťové pohárky porotců nenadchly a porota ho ocenila pouhými 71 body. „Odměnou“ pro autora nejnepoživatelnějšího dryjáku byl nejen titul „Sračka roku“ a s ní tradiční putovní ceny (keramický záchod a trpaslík), ale i povinnost zkonzumovat půl litru tohoto moku nalitého do skleněné hlavy. Karel Gombarčík se úkolu zhostil se ctí a navzdory neplánované zátěži jeho organismus vydržel mezi živými až do konce hodně rozverné akce.

Telemost s Pickem a Mravencem

Letošní 24. ročník Čůčobraní byl neplánovaně obohacen o dva telemosty, kdy se Petr „Kulička“ Tyč, hlavní principál souboru Hochů Šindelářových (jejichž velká chvíle přišla jako očekávané finále večera), telefonicky spojil se dvěma kmenovými členy souboru, kterým zdravotní trampoty znemožnily přímou účast.

Zatímco Petr „Picek“ Švec, nemohl být kvůli pobytu v nemocnici ani zařazen mezi účinkující závěrečného vystoupení, tak Jiří „Mravenec“ Hladík sice měl ztvárnit v brutální operní dechovce o 6-ti aktech stařičkého skladatele Friedricha Sahne, ale nečekané komplikace mu neumožnily zhostit se důstojně své role. Oba skalní účastníci tak alespoň pozdravili na hlasitý odposlech osazenstvo zaplněného suchodolského kulturáku.

Prděnka aneb Spolkni tu Smetanu

Grandiózní finále večera patřilo již zmiňovanému souboru Hoši Šindelářovi. Ti si pro bouřící publikum připravili mimořádnou podívanou. Kostýmově tradičně hodně odvážné představení „Prděnka aneb Spolkni tu Smetanu ty huso hloupá“, které velice volně přesto nezpochybnitelně vycházelo z díla Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta, bylo v duchu tradice premiérou i derniérou zároveň. Děj divokého baletního reje plného přirozených potřeb i překvapivých vztahů vyvrcholil závěrečným sborovým zpěvem „Proč bychom se netěšili“, po němž následovaly bouřlivé ovace a divácká děkovačka. O další zábavu na tanečním parketu se pak ještě dlouho po půlnoci postarala skupina Domamazec.

Hynek Šnajdar