To je na školu slušná sbírka, problém je ovšem v tom, že jde vesměs o zvířata exotická, která paradoxně jsou mnohem snadněji dostupná a jejichž chov je – také paradoxně – povětšinou mnohem jednodušší než těch středoevropských.

I tato skutečnost přispívá k tomu, co nedávno říkal jeden můj kamarád: „Užovku červenou zná každý, obojkovou většina vůbec neviděla a o dalších druzích našich užovek nemají lidé ani tušení.“ Zejména poslední tvrzení mohu podpořit. Když jsem nedávno jinému známému říkal, že užovku je možné zaměnit se zmijí (myslel jsem tím užovku hladkou), málem se urazil a řekl mi, že měsíčky za hlavou ještě vidí…

Proto se snažíme hledat cesty, jak mezi stávající druhy umístit i domácí. Připravované akvárium s některými druhy našich ryb je reálné, úskalím je jen potřebná relativně nízká teplota a s tím související finanční náročnost technických opatření.

U ptáků možnosti chovu narážejí mimo jiné na nutnost povolení. A protože naše druhy ptáků děcka neznají vůbec, rozhodli jsme se přispět svoji troškou do mlýna k zlepšení situace alespoň u našich žáků.

Kroužkování je již pravidelnou akcí. Kromě funkce poznávací přispívá kroužkování i k prohloubení vztahu k přírodě – děti i dospělí znovu žasnou, jak krásní ptáci jsou v naší přírodě.

Druhou součástí projektu „Naši ptáci“ je chov poraněných či handicapovaných ptáků v našich voliérách. Z programu Podpora životního prostředí města Náchoda jsme získali peníze na vybudování prostorné voliéry, ve kterých je v současné době kalous ušatý, který čeká na vypuštění.

Ve starší voliéře je trvale handicapované káně, kterému se stal osudným sloup elektrického vedení a už nikdy nebude pořádně létat. Máme ještě třetí, malou voliéru, pro případné přechodné umístění poraněného jedince či pro odchov mláďat poštolky. Každý z těchto ptáků má svůj příběh, seznámení s ním přispívá i k seznámení s problematikou ochrany přírody.



Umístěné ptáky budeme obměňovat, aby se naši žáci zblízka seznámili s co možná největším počtem druhů. Partnerem a garantem projektu je Český svaz ochránců přírody JARO Jaroměř, vhodné jedince nám vozí a nad jejich správným chovem bdí vedoucí záchranné stanice této organizace David Číp.
Děkujeme tímto ČSOP JARO Jaroměř za spolupráci a MěÚ Náchod za poskytnutí potřebných financí.

Václav Nýč, ZŠ Komenského Náchod