V překladu Dr. Hany Posseltové je zároveň českou premiérou! Po první hře „Stromy umírají vstoje" v roce 1960 následovala veleúspěšná „Jitřní paní" v roce 1980, která tehdy slavila zasloužený úspěch nejen po celém kraji, ale byla oceněna i na 51. Jiráskově Hronově v roce 1981. Následovala „Bárka bez rybáře" v roce 1997 a byla zároveň českou amatérskou premiérou.

Casonovo „Třetí slovo" s chutí nastudovali náchodští ochotníci jako čtvrté v pořadí. Na prknech, která znamenají svět, pod režisérskou taktovkou zkušené Lídy Šmídové dostali v této inscenaci svou první příležitost také naši nejmladší kolegové – studenti /maturanti. Hlavních rolí se s úspěchem zhostili Martina Jirásková jako Marga a Ondřej Sedláček jako Pablo. Neméně úspěšní byli i další mladí protagonisté jako L. Ficek a T. Škoda.

Z dalších účinkujících jmenujme A.Jaroměřskou, M. Urbana a M. Malého. Staré, ale milující tetičky si s chutí zahrály dříve narozené a v Náchodě již známé herečky R. Klicperová a L. Šmídová.

A proč rádi hrajeme Casonu a nyní i jeho „Třetí slovo"? Pro jeho poezii a hudebnost jazyka, lidskost a v této hře ještě navíc i kus romantiky. A nejsme sami, kterým se Casona líbí. To nám potvrdili svým potleskem i diváci na premiéře 21. a 22. června 2016 v náchodském divadle.
V novém roce se „Třetí slovo" po úspěšné komedii „Popel a pálenka" rozletí mezi diváky po celém kraji!

Nejbližším termínem, kdy nás můžete vidět, je čtvrtek 16. února 2017 v Teplicích nad Metují, následně hned v sobotu 18. února 2017 v 19,3O hodin v Červeném Kostelci v divadle J. K. Tyla, kde jsme účastníky tradiční Krajské přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla a v sobotu 8. dubna 2017 v Městském divadle v Jaroměři.

Těšíme se na Vás a na společná divadelní setkávání s přáním všeho dobrého po celý nastávající rok 2017!
Za Náchodskou divadelní scénu Renáta Klicperová