Vrátili se o 90 let zpět

První ročník výstavy auto a moto veteránů se povedl, návštěvníci se do areálu jen hrnuli. Škoda je, že mraky neustále hrozily deštěm, což hodně majitelů starých aut a motocyklů odradilo. „Hodně jich nám účast na poslední chvíli kvůli počasí odřeklo. Motocykly i auta mají jako domácí šperky a pokud jim třeba kabriolet s koženými sedačkami zmokne, je to nepříjemné,“ vysvětlil jeden z organizátorů ze skanzenu Václav Záruba starší.

Do Krňovic přesto dorazilo asi dvacet motocyklů a patnácz aut různého stáří. K nejstarším vozům patřila Tatra 11 z roku 1923, obdivné pohledy patřily také krásné červené aerovce 662 z roku 1931.

„Koupil jsem ji před 24 lety jako hromadu šrotu a dva roky jsem ji s kamarádem dával do pořádku. Spousta věcí chyběla, ale v té době se ještě daly docela dobře a levně sehnat na různých burzách. Například tachometr jsem tenkrát koupil za stovku, dnes bych za něj dal několik tisíc,“ řekl majitel vozidla Stanislav Pavlišta z Pardubic.

S autem pocházejícím z Hradce Králové poprvé po renovaci vyjel v roce 1990, a hned se vydal do tisíc kilometrů vzdáleného německého Leichlingenu a zpět. „Tam jsme jeli tři a zpátky dva dny. Tři sta kilometrů před Rozvadovem ještě v Německu jsme měli závadu na kardanové hřídeli,“ popisuje cestu majitel veterána. S opravou si nakonec s kamarádem poradili. V současnosti s červenou aerovkou garážovanou v Litomyšli objíždí většinou srazy veteránů.

Návštěvníci krňovického skanzenu mohli v sobotu navíc ve stodole spatřit také dva historické traktory a stabilní motory v chodu. Zajímavá byla rovněž výstava papírových modelů sakrální a lidové architektury.