„Celkem se přihlásilo 312 zdravotních sester z různých koutů České republiky,“ uvedl hlavní pořadatel David Novotný, jehož jméno se ve většině případů pojí s charitou. Nejinak tomu bylo i v tomto případě – soutěž, ve které se finálová desítka zdravotních sestřiček utkala o titul té nejlepší, měla charitativní charakter.

„Finanční výtěžek ze soutěže bude rozdělen na dvě poloviny – první z nich poputuje na dětskou onkologii do Fakultní nemocnice v Praze – Motole, druhá půlka do Hospicu Anežky České v Červeném Kostelci,“ řekl nám Novotný s tím, že celkový výtěžek činil 60 tisíc korun.

Zdravotní sestřičky se mezi sebou utkaly ve čtyřech disciplínách – představení se, otázka z poroty, módní přehlídka v sesterských oděvech šitých na míru a úkol ze zdravovědy. Jejich počínání hodnotilo celkem 29 porotců, mezi nimiž nechyběli známé osobnosti jako herci a zpěváci, dále politici, zástupci médií a významných firem. „V porotě zasedly i opravdové kapacity jako například profesor Pavel Pafko, přednosta chirurgické kliniky v Praze – Motole, či Anna Skalická, prezidentka České asociace sester, která se věnuje výzkumu rakoviny,“ uvedl Novotný.

„V této soutěži nejde o věk,“ prohlašoval organizátor David Novotný již několik měsíců před finálovým večerem prostřednictvím tiskových zpráv. A měl pravdu. Porotu totiž nejvíce zaujala a okouzlila zdravotní sestřička z domácí péče Zuzana Kostandinovská (52) z Trutnova, která byla ze všech finalistek tou nejstarší.

Do Dubaje chce letět s moderátorem Zdeňkem

Všech deset finalistek stálo před tak početným publikem, jakým bylo zaplněné Městské divadlo Dr. Josefa Čížka v Náchodě, poprvé v životě. Většina sestřiček se tedy potýkala s trémou. Ta se však v průběhu soutěžního večera postupně vytrácela.

„Hlavním cílem soutěže je poukázat na nelehkou práci zdravotních sestřiček, která je velmi náročná a málo doceněna,“ je přesvědčen organizátor Novotný. “Myslím, že ´holky´ vytvořily skvělou partu, dobře se bavily a soutěž jako takovou si perfektně užily,“ míní Novotný.

Přestože zvítězit mohla pouze jedna jediná zdravotní sestřička, s prázdnou se domů nevracela žádná z nich. Všechny finalistky obdržely velké dárkové koše s kosmetikou a také nákupní poukázky. Vítězka Zuzana Kostandinovská, která si porotu získala především svou bezprostředností a smyslem pro humor, navíc vyhrála zájezd pro dvě osoby do Dubaje. „Kdo s vámi poletí?“ ptal se vítězky moderátor večera Zdeněk Podhůrský. „No přece vy,“ slíbila mu vítězka. Ta navíc obdržela i půjčení automobilu BMW na dobu jednoho týdne, šperk, hodinky a poukazy na různé služby v hodnotě 32 tisíc korun.
„Vůbec jsem to nečekala, jsem strašně moc překvapená,“ byla první věta vítězky Zuzany Kostandinovské, maminky dvou dospělých dcer bezprostředně poté, co bylo vyhlášeno její jméno. V sále divadle měla oba své rodiče, kteří jí přijeli fandit z Police nad Metují.

Barvy našeho regionu hájila zdravotní sestra z náchodské nemocnice – Sylva Fulková

Sylva Fulková z Hronova hájila v soutěži „Batist nej sestřička“ barvy našeho regionu. Je maminkou dvou kluků, bydlí v Hronově a pracuje na oddělení urologie v Náchodské nemocnici.

„Mou favoritkou byla právě Sylva Fulková. Proč? Byla mi nejvíc sympatická. I když sympatické byly pochopitelně úplně všechny finalistky. Chtěl jsem, aby Sylva vyhrála hlavně proto, abych měl na urologii protekci, až budu někdy zase stonat s močovým měchýřem,“ šel s pravdou ven organizátor Novotný.

„Nakonec nevyhrála. To nevadí, protože se musím přiznat, že s vítězkou Zuzanou Kostandinovskou jsem velice spokojen. Je to strašně hodná a sympatická paní, všichni si ji oblíbili. Myslím, že porotu si získala především svým vtipným výrokem, a to hned při první disciplíně, kdy hlasitě prohlásila, že jí spousta lidí závidí, že může píchat doma,“ připomněl nezapomenutelnou „větu večera“ sestřičky Zuzany Kostandinovské hlavní organizátor.

Finalistku z Náchodska, Sylvu Fulkovou, do soutěže přihlásila její hlavní sestra z nemocnice. Jak dlouho váhala, než na účast v soutěži přikývla? „Váhala jsem asi tak jednu minutu v telefonu, v momentě, kdy jsem se to dozvěděla,“ odpověděla Sylva Fulková. Ta se dle svých slov na soutěž nijak zvlášť nepřipravovala. „Jen jsem navštívila kadeřníka, a také jsem si přečetla pár drobností, abych si oživila teorii,“ uvedla finalistka.

Na otázka, zda má ráda svou práci, odpovídá: „Mám. A asi bych ji nevyměnila. Máme v práci i dobrý kolektiv – včetně doktorů a primáře – což je základem pro to, aby byl člověk v tomto zaměstnání spokojený,“ vysvětlila Sylva Fulková.

Podle organizátora Davida Novotného nebrání nic tomu, aby se mohl napřesrok uskutečnit druhý ročník této soutěže zdravotních sestřiček z celé České republiky.

KOMENTÁŘ: Jak to vidí Věra Sýkorová

Pohled na soutěž z porotcovské židle…

V České republice zbrusu novou soutěž zdravotních sestřiček jsem sledovala v sobotu večer z porotcovské židle. Ačkoliv mé bodové hodnocení jednotlivých finalistek představovalo jednu devětadvacetinu z celku, k mému překvapení bylo shodné s konečným verdiktem celé poroty. Přestože škála bodové stupnice nabízela možnosti od 1 do 10, myslím, že málokterý z porotců použil nejnižší čísla. Všech deset finalistek se porvalo s trémou… a vezme–li se v úvahu skutečnost, že zřejmě každá ze sestřiček stála s mikrofonem v ruce před stovkami úplně cizích lidí poprvé v životě, pak zcela jasně vychází výsledek, že by si každá z nich zasloužila jen a jen 10. Avšak nasázet všem soutěžícím samé desítky za odvahu by asi nebyl dobrý nápad. Zajímavé by ale bylo, kdyby tento nápad praktikovali všichni porotci… nebylo by vítězů ani poražených a do Dubaje by možná letělo všech deset zdravotních sestřiček najednou. A nebo taky žádná. Což by byla škoda. Soutěž se z mého pohledu opravdu vydařila, jedna z mých dvou favoritek vyhrála (obě dvě najednou by totiž vyhrát nemohly, ani kdyby si daly nohu za krk), a pravdou je, že co se odvahy týče, vítězkami jsou podle mě skutečně všechny finalistky.