Úkolem soutěžících bylo vytvořit co nejzajímavější a nejoriginálnější příběh o parku Alejka nebo z Alejky. Příběhy bylo možné napsat, nakreslit, nafotit nebo natočit na video.


„Soutěže se zúčastnilo celkem 80 dětí i dospělých, a vznikly tak nejrůznější skutečné i smyšlené příběhy o Alejce. Dospělí hlavně psali a vzpomínali, menší účastníci soutěže více kreslili a malovali,“ prozradila Jolana Říhová z Nadace Proměny a jako příklad uvedla soutěžní příspěvek dětí z 5. A ZŠ Hradební, které přispěly svými strašidelnými příběhy o Alejce. Jejich vrstevníci z 5. A Masarykovy ZŠ zpracovali dokonce dvě ilustrované knížky: „Strašidla z Alejky aneb Lexikon původních obyvatel broumovské Alejky“ a „Příběhy z Alejky aneb Pohádky a pověsti o vzniku a obyvatelích broumovské Alejky“.


Děti z výtvarného kroužku Barvínek namalovaly pod vedením Dáši Zbořilové půvabné kouzelné stromy do nové Aleje. Studenti z primy broumovského gymnázia v rámci „Dne s Alejkou“ v DDM Ulita Broumov vytvořili obrázky hřiště a vymodelovali originální návrhy mobiliáře do obnoveného parku. Žáci 1. B Masarykovy ZŠ zase kreslili fontánu do Alejky.


„Nadace Proměny nakonec ocenila všechny zúčastněné sportovními a výtvarnými potřebami vhodnými pro využití v parku. Vyhlášení výsledků soutěže a slavnostní předání cen za přítomnosti zástupců nadace a města Broumov proběhlo v Domě dětí a mládeže Ulita,“ sdělila nám Jolana Říhová, a neopomněla dodat, že až do 29. srpna právě v Ulitě je veřejnosti zpřístupněna výstava soutěžních prací. „K vidění zde jsou nejrůznější strašidelné příběhy z Alejky, kouzelné stromy do nové aleje, originální návrhy mobiliáře do parku nebo pohádky o původních obyvatelích broumovské Alejky,“ zve na prohlídku do Ulity.⋌l (řez