Ocenění zaskočilo a potom dojalo

„Jsem oceněním velice potěšená, dojatá a udělalo mně to velikánskou radost. Dozvěděla jsem se to asi koncem května a dost mě to zaskočilo," svěřila se po převzetí odznaku Ivana Richterová.

Jak říká, tak divadlu propadla celá rodina. Její rodiče měli prý kdysi divadelní hospodu, tak na prknech, která znamenají svět, vyrůstala i se svým bratrem, který se divadlu věnuje také.

„Divadlu se věnuji od dětství, vlastně celý život. I když jsem dnes už v důchodu, tak stále hraji, a to s divadelním souborem z Hronova a také na domácí scéně se souborem v Polici nad Metují. Věnuji se také režii. V dnešní době už režíruji v Polici seniorské divadlo," říká Ivana Richterová.

V Polici se aktivně podílí také na spoluorganizování kulturních akcí. Jak říká, tak i když je už v důchodu, ráda pomůže.

Na organizaci se podílela 26 roků

K srdci ji přirostl také ochotnický divadelní festival Jiráskův Hronov, protože se šestadvacet roků podílela na jeho přípravě a organizaci.

Na Jiráskově Hronovu se pracovně ocitla už v roce 1979, kdy nastoupila na Okresní kulturní středisko v Náchodě. Řadu let dělala pro festival zpravodajství a jiné potřebné profese. Tam pracovala až do Sametové revoluce.

V roce 1990 nastoupila do hronovského kulturního střediska a Jiráskův Hronov tak už měla na plný pracovní úvazek. Na hronovské kultuře se podílela do roku 2005.

Dnes už Jiráskův Hronov navštěvuje jako divák a příležitost využije také k setkání s přáteli, kterých má ve městě stále hodně.

Ivana Richterová je stále plná elánu a o ukončení své herecké kariéry vůbec neuvažuje.

Hrát bude, dokud to zdraví dovolí

„Dokud to zdraví dovolí a bude o mě také z řad souborů zájem, tak z prken, která znamenají svět, určitě sama neslezu. Až jednou nebudou stačit síly, tak určitě zůstanu v divadle jako věrný divák. Divadlo je můj celoživotní koníček, a ten se bez důvodu neopouští," dodala Ivana Richterová.

Ocenění „Zlatý odznak Josefa Kajetána Tyla" je považováno za nejvyšší ocenění ochotníků v zemi, udělované samotnými divadelními amatéry. Ocenění udělují Občanská sdružení divadelních amatérů s celostátní působností od roku 2002 a společně oceňují osobnosti věnující se divadlu za mimořádné zásluhy jednotlivců o amatérské divadlo, a to nezávisle na Ceně Ministerstva kultury České republiky.