„Je to neskutečné. Jsem fanda do terénních aut ve skutečné velikosti, ale tohle je dokonalá zmenšenina. Za chvíli vyrazíme se synem do sokolovny, už se moc těšíme,“ řekl nám Aleš Marek z Náchoda.

V horním patře sokolovny bylo od dopoledních hodin velmi živo. Do jejích útrob proudili zvědavci na 12. Memoriál Zdeňka Bořka, což je soutěž plastikových modelů. Návštěvníci mohli obdivovat 200 modelů, z toho soutěžních bylo 119. Diváci si zblízka prohlíželi letadla, bojovou techniku na kolech i pásech, motocykly, diorámy, automobily civilní, vojenské, sportovní, figury či lodě.

„Výstavy plastikových modelářů se zúčastnili také mistři světa a Evropy z Náchoda, kteří tituly získali na vyhlášené soutěži v anglickém městě Telford,“ upozornil Jiří Bednář z pořádajícího náchodského klubu modelářů. Ten připomenul, že tato modelářská špička vystavuje převážně nesoutěžní modely. „Proti nám v uvozovkách amatérům jsou o třídu výše, jejich práce jsou skutečně dokonalé,“ pokyvuje uznale hlavou.

Kromě modelářů z Náchoda, se výstavy zúčastnili také jejich kolegové z Červeného Kostelce, Broumova, České Skalice, Čáslavi a dalších míst republiky. K vynikající úrovni přispěli i modeláři z polské Świdnice. „Úroveň stoupá hodně u mladých modelářů. Ti z nich, kteří u tohoto koníčku vydrželi, mají takovou úroveň, že mohou vystavovat společně s dospělými. Mají geniální nápady,“ pochvaluje si Bednář.

Velkou pozornost při výstavě budily tak zvané diorámy. Ty jsou umístěné na podložce a zachycují příběhy, děje a události. „Jsou to modely skutečných staveb, válečných dějů a podobně. Skvělá je dioráma zobrazující události ze srpna 1968, kdy k nám přijela okupační sovětská armáda. Na ní český turista v konfrontaci se sovětskou vojenskou technikou skončil i s oktávií v řece. Pozoruhodná je dioráma, na níž Američané při válce ve Vietnamu najeli s náklaďákem na minu,“ uvedl náchodský modelář.

Nádherná byla rovněž dioráma od Marcela Stratílka. Ta zachycuje válečné prostředí Iráku z roku 2004.

„Stratílek vytvořil kontrolní stanoviště argentinských vojáků. Je to dokonalé, autentické, přesné i z historického hlediska. Má tam taky nádherného velblouda,“ poznamenal Bednář.

Výstava plastikových modelů se střídavě koná v Broumově a v Červeném Kostelci. Pořádající Klub plastikových modelářů, který má v současné době 14 členů, vzniknul v Náchodě v roce 1972. Memoriál Zdeňka Bořka se koná už po dvanácté po zemřelém šéfovi broumovského klubu. I když náchodský klub sází na mladí, není to jednoduché.

„O modelařinu mají zájem děti už od útlého věku, ale zhruba ve třinácti letech mají většinou jiné zájmy. Dnes je doba, která tomu moc nepřeje. Mnozí se však později k modelařině znovu vracejí,“ prozradil modelář a zakládající člen klubu Jan Krch.

Modelářská výstava byla pastvou pro oči. Zejména tatínkové se svými syny si přišli na své. „Modelařím už od devíti roků. Byl bych rád, kdyby to po mě převzal syn, kterému jsou nyní tři roky a sleduje s nadšením moji práci. Tak snad se potatí,“ přeje si Karel Málek z Trutnova.