“Myslím, že ani objev nového díla od Shakespeara, včetně titulní stránky malované Michelangelem, by nemohl vyvolat takový rozruch,“ popsal termín globální bestseller a situaci kritik deníku Daily Telegraph. Asi největší nadšení nad knihou zavládlo britských redakcích deníku The Times a BBC. Deník dokonce označuje za povinnost si román přečíst. „Je to nejdospělejší kniha z celé ságy,“ píše list. I stanice BBC je nadšená: „Je to podmanivý, silný a zcela naplněný konec této epické řady.“

Za určitou slabinu považuje The Times jen pasáže, které jsou i pro největší Harryho fanoušky poněkud uspávající. Všímavý čtenář prý z toho může vyvodit, že Joanne K. Rowlingová už při psaní myslela na filmový scénář.

Bulvární Sun orientovaný na čtenáře s nižšími příjmy a vzděláním naopak jeden velký nedostatek našel - potterovská sága je prý poněkud komplikovaná.

The Guardian považuje za chvályhodné, že Rowlingová dovede všechny načaté příběhy do konce. „Mystéria dozrála k tomu, aby byla rozluštěna.

owlingová udělala zatraceně všechno pro to, aby události i vedlejší postavy z předchozích dílů svedla nakonec dohromady,“ píše list. Stejně jako ostatní recenze ale detailně neprozradil, jak to s hrdiny dopadne.

Úplně první recenzi uveřejnil k pobouření Rowlingové i nakladatelů už minulou středu americký Baltimore Sun, výtisk se do redakce dostal skrze „příbuzného jednoho z reportérů“. O den později vyšla recenze v amerických The New York Times. Výtisk prý redakce zakoupila bez problémů v jistém knihkupectví.

“Není naše věc pomáhat nakladatelům s marketingem . Zastáváme stanovisko, že je-li kniha jednou nabízena k prodeji, je fér ji recenzovat,“ reagovala redakce. Inkriminovaná recenze pak patří k těm spíše rozpačitějším.

The New York Times se pozastavují nad klopotností a neohrabaností, se kterou se Rowlingová ke konci série propracovává. „Ale ve směrování dějových linií hlavních postav je přesvědčivá nevyhnutelnost,“ dodává smířlivě.

Další americká média už Rowlingovou spíš chválí; zčásti i za to, co dokázala v „popkulturním“ smyslu. Někteří už pojali recenzi na závěrečný díl jako zhodnocení celé série.

Pod povrchem některých hodnocení sice prosvítají připomínky, že Harry přece jen trochu moralizuje, že některé motivy už čtenáře nepřekvapí a že finále je trochu bezradné.

Ale všichni záhy dodávají, že primárně je Potter pořád série pro mladší čtenáře a že ukočírovat ságu o čtyřech tisících stran je pro mudla skoro nadlidský úkon.

“Vytvořit tak kompaktní a výstřední svět, zaplnit jej komplikovanými postavami a navzájem se proplétajícími příběhy daleko přesahuje schopnosti většiny spisovatelů,“ píše Entertainment Weekly.

Kromě recenzí kyberprostor samozřejmě začínají zahlcovat reakce fanoušků. Ty, kteří si nejvíc pospíšili, citovaly agentury už v neděli večer.

Webmasterka jedné z nejvlivnějších fanouškovských stránek Leaky Cauldron se očekávaně nechala slyšet, že kniha je „fascinující“. „Budu si ji muset přečíst asi ještě jednou, abych si to celé ještě utřídila. Ale jsou v ní určitě ty nejakčnější a nejzábavnější momenty vůbec.“

Na jednom z největších českých webů Potter Web CZ je ve fóru o posledních dvou knihách skoro šest tisíc příspěvků. Nicméně zatím se tu daleko víc diskutuje o pirátských překladech; jeden z nich už v neděli nabízel čtyři kapitoly.

A samozřejmě se mluví o chystaném českém překladu. Objevit se má na přelomu roku a překladatel Pavel Medek právě oznámil pracovní název - Potter a Relikvie smrti. Originálů se u nás zatím prodalo podle odhadů do deseti tisíc.