Baroko, duchovno, architektura, hudba a také pravdivé i mytické postavy svázané s neobyčejným broumovským regionem. To je nová inscenace HRA-NIC-e, která včera do Dřevníku broumovského kláštera přilákala na tři sta návštěvníků z různých koutů Čech. „Jsme nadšené, bylo to skvělé. Úžasný zážitek," uvedly po premiéře Milena Hranová a René Středová z Police nad Metují. „Moc se nám to líbilo," dodala Blanka Černotová z Broumova. „Já jsem soutěžil o vstupenky s Českým rozhlasem a přijel jsem se na představení podívat až z Jihlavy. Vůbec toho nelituji, stálo to za to," uvedl Lubor Čuta.

Představení připravili tvůrci díky podpoře Ministerstva kultury přímo pro Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov během dvou srpnových týdnů za zdatné pomoci česko-polského hereckého týmu složeného z profesionálů i ochotníků. „Bylo to úžasných šestnáct dnů, na nádherném místě. Mám pocit, že jsme se na chvíli stali současnou benediktinskou komunitou společné snídaně, obědy, večeře, společná setkání na zkouškách, zpěvy, vyprávění si svých životních osudů. Pro mě jako pro autorku a vlastně pro všechny to bylo trochu jako psychoterapie léčili jsme si tady různé bolesti, těšili jsme se, smáli jsme se, plakali, takže krásná věc. To se na divadle často nestává," uvedla autorka hry Renata Putzlacher.

„Byl to skutečně extrémní zážitek, výjimečný a mimořádný z mnoha hledisek, nejenom tím krátkým časem, ale i tím, že Dřevník je v podstatě scéna v embryonálním stádiu, takže se za pochodu řešila světla, zvuková technika a další věci potřebné pro divadelní sál. Pro mě to byl vlastně takový intenzivní pobyt na ropné plošině v Barentsově moři, který tou izolací, intenzitou a sevřeností toho týmu a těch lidí umožnil to, že se to opravdu stalo. Považuji to za veliký zázrak a určitě pomohlo i požehnání pana převora a asi nás měl pánbůh rád," dodal režisér Radovan Lipus.

Druhá repríza se koná 17. září od 19 hodin.

Kateřina Ostradecká