Spolužáci slíbili, že mu pomohou

Do loňského srpna zdravý, čiperný a zvídavý klučina z Hronova při cestě s rodiči na dovolenou do Chorvatska náhle zkolaboval. Záchranáři ho převezli do nemocnice v Gratzu, upadl do těžkého kómatu. Snahy o probuzení se míjely účinkem a během pár dní došlo k rozsáhlému otoku mozku. Prognózy byly špatné až beznadějné a lékaři i psychologové připravovali rodiče na nejhorší.

Později ve Fakultní nemocnici v Praze Motole se jeho stav začal pozvolna zlepšovat. V současné době, díky soustavné péči rodičů, prarodičů, bratra, zdravotních pracovníků a dalších pomocníků, je Filípkův stav každým dnem lepší. S ročním zpožděním nastoupil dokonce toto pondělí do první třídy základní školy, kde ho spolužáci vřele přijali a slíbili, že mu budou aktivně pomáhat.

Aby se jeho zdravotní stav nadále zlepšoval, potřebuje řadu speciálních rehabilitačních pomůcek. Jeho rodiče mu chtějí umožnit léčbu ve slovenském rehabilitačním centru, které má úspěšnost léčených pacientů i v případě pokročilých stadií a těžkých forem postižení 98 procent. Jenže takovou šanci zdravotní pojišťovna odmítá zaplatit a Filípkova rodina si to ze svého rozpočtu nemůže dovolit.

Na pomoc zavolala hudebníky

Smutný příběh se na jaře dozvěděla od svého kamaráda Alena Voltrová z Horního Kostelce. Sama má dvě děti a osud Filípka ji natolik zasáhl, že začala přemýšlet, jak by mohla rodině pomoci. Má několik kamarádů v rockových kapelách, a tak dostala nápad uspořádat rockový festival, jehož celý výtěžek půjde na léčbu.

Alena Voltrová prozradila, že s pořádáním kulturních akcí nemá vůbec žádné zkušenosti a je to pro ni krok do neznáma. Po tříměsíčním maratónu shánění a zařizování, do kterého šla na začátku zcela sama a po čase se k ní připojili kamarádi, je vše připraveno. „Teď už to musí klapnout," dodala s úsměvem Voltrová.

Potěšila ji vstřícnost hronovského kulturního a informačního střediska, které poskytlo bezplatně zázemí pro akci a technické zabezpečení. Vstřícné jsou i oslovené kapely, které bez nároku na honorář slíbily účast. Na Rock festu vystoupí kapely Jo!SKA, Rizikové pracoviště, Asfalto, NotorHeads, Nanovor a Pink Floyd revival Czech.

Návštěvníci přispějí na chlapcovu léčbu symbolickým vstupným 99 korun . (jim)