První přímý satelitní přenos ze zámoří ukáže Nápoj lásky, novou inscenaci jedné z nejpopulárnějších komických oper na světě. Proslulou pěvkyni Annu Netrebko v roli rozmarné Adiny spatří diváci jako kdyby jí stáli tváří v tvář. To i díky vysokému rozlišení, v němž se představení promítá.

Navíc uchu bude lahodit velmi jakostní zvuk šířící se díky čtyřkanálové technologii dolby stereo, který diváky přímo obklopí. Bez šumu, ve vší přirozenosti, v přirozené plné hlasitosti. Dokonalý obraz a zvuk díky jednomu z nejmodernějších vybavení na světě zkrátka diváky vtáhnou přímo na newyorské jeviště.

New York nepovolí vysílání jen tak

Takový přenos je pro náchodské kino obrovskou prestiží, neboť muselo projít prověřováním. „Domluvit si přímé přenosy se nepodaří každému. Schvalují to až v New Yorku," říká provozovatel kina Zdeněk Duba.

Kino bude opery v přímém přenosu promítat do jara příštího roku, poslední se na plátně odehraje v dubnu. Pak by však rádi pokračovali. Na promítání může přijít každý. Od zvědavých diváků přes milovníky umění, hudby, choreografie až po fajnšmekry. Objednávat se mohou třeba i studenti nebo přímo základní umělecké školy s jejich žáky.

Kvůli přímým operním přenosům jezdili někteří diváci až do Hradce Králové a do Prahy, jen tam donedávna nabízeli takovou možnost. Nyní zájemci z Náchodska, ale i okolních regionů ušetří cestu a čas.

„Je to jedinečný zážitek. Filmová technika to zvládla k dokonalosti," říká Pavel Rejtar z Hronova, který na přenosy jezdil do Hradce Králové. Metropolitní opera je obrovská a pokud divák není v předních řadách, nemusí mít z vystoupení takový zážitek na pohled a na poslech jako ten před plátnem kina, který hledí přímo do tváří zpěváků a jejich zpěv slyší perfektně.

Málokdo třeba ví, že takové titulky musí celkem tři lidé spouštět ručně. Je to totiž přímý přenos, a tak titulky nelze sladit automaticky. Musí se vychytat také signál. „Než přenos začne, tak se modlíme, aby se nechystala bouřka či chumelení, které by jej rušily," dodává Zdeněk Duba.

V náchodském kině už se udály přímé přenosy baletů, koncertů či promítání záznamů představení londýnského Národního divadla ve vysoké kvalitě. V tom všem chtějí provozovatelé pokračovat.