Když ho před více než sedmdesáti lety maminka s doklady a se zavěšeným číslem na krku vysazovala do vlaku plného dětí, netušil, jak tento okamžik bude v jeho životě významný.

Tomáš Graumann byl jedním ze 669 židovských dětí, které před téměř jistou smrtí zachránil Brit Nicholas Winton. Těsně před začátkem druhé světové války vypravil vlak z nacisty obsazeného Československa a děti odvezl k adopci do Anglie a Skotska. Sám Graumann se několikrát se svým zachráncem setkal a celý život věnoval charitativní a osvětové činnosti nasměrované především k mládeži po celém světě.

Jeho příběh si včera poslechli studenti Gymnázia Boženy Němcové a zavalilli 79 letého pamětníka dotazy. Zajímalo je, jestli americká mládež vůbec ví něco o druhé světové válce a o holocaustu. „O mé přednášky byl v USA velký zájem, kolikrát jsme se museli přemístit na chodbu, aby slyšeli všichni,“ odpovídal zachráněný Žid.

Poznamenal, že současný svět je velmi blízko vzniku nového holocaustu, nechybí v něm nenávist, diktátoři, zbraně, krize a další.

Jeho celá rodina byla nacisty vyvražděna v koncentračních táborech, zůstal jediný. Za týden oslaví sir Nicholas Winton 101. narozeniny a Tomáš Graumann doufá, že mu bude moci v Kanadě poblahopřát.

JITKA HODASOVÁ