Ve foyeru sálu Josefa Čapka došlo ve středu vpodvečer ke slavnostní události. Nejdříve byla zahájena výstava Egon Hostovský 100 let a potom začal vzpomínkový večer, při němž starostka Hana Nedvědová (na snímku Jiřího Macha) udělila Hostovskému čestné občanství, které převzala dcera spisovatele Olga Castiellová–Hostovská.


Egon Hostovský zažil ve svém životě dvojí emigraci. Nejdříve to bylo na začátku druhé světové války v roce 1939, kdy odjel do Paříže a později do USA. Potom v roce 1948, po komunistickém puči, natrvalo zakotvil v Americe, kde 7. května 1973 zemřel.


„Nutnost opuštět domov, dobrovolně nebo nedobrovolně, je jedním z motorů moderního života,“ prohlásil kdysi Hostovský, který na svůj Hronov, kde má dnes svoji ulici a je po něm pojmenovaná i knihovna, nikdy nezapomněl. Významný představitel meziválečného českého literárního expresionismu je autorem řady románů, jako například Cizinec hledá byt, Žhář či Všeobecné spiknutí.


Jeho dcera Olga byla v rámci své návštěvy Náchodska přijata včera na radnici v okresním městě. „Já jsem myslela, že to nebude tak oficiální. Já jsme byla od listopadové revoluce v Hronově popáté. O Hostovském jsem mluvila, napsala referáty a vydala dílo. Už skoro nemám nic, co bych k tomu dodala,“ řekla Hostovského dcera, která náhle odbočila od tématu a uvedla, že když přijížděla do Náchoda, byla zděšena nadměrnou dopravou.


„Udělejte něco s tou dopravou, nebo si to město těmi náklaďáky zničíte,“ nabádala na radnici Castiellová–Hos〜tovská, která se zapsala do pamětní knihy města.