Program bude zahájen v 10 hodin v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla a potrvá celý den. Ve 21 hodin vyvrcholí Benátskou nocí se skupinou Nanovor.

„Během dne se lze projet kočárem s koňským spřežením, dobře se posilnit ve stáncích s výtečným občerstvením a nakoupit ruční i jiné výrobky od spousty stánkařů. Součástí slavností budou také rozmanité soutěže pro děti či úkoly připravené skupinou historického šermu,“ slibují organizátoři.

Právě řeč zbraní bude nedílnou součástí sobotního programu. Hned na jeho začátku své umění divákům představí domácí skupina historického šermu Manové Přemysla Otakara. Kromě ukázky šermu a zbraní se návštěvníci seznámí se životem v táboře, děti se zastřílejí z kuší a luků.

Hudba středověku zazní v podání skupiny Grál v 10.30 hodin. Tato hudební formace při své produkci využívá středověké jako šalmaje, cistry, středověké dudy a podobně. Písně jsou zpívány nejen v češtině, ale také ve staroitalštině a latině.

Úderem 11. hodiny si na své přijdou příznivci loutkového divadla. Jak táta Kamil kobylu měnil je název „kusu“ v podání Loutkového divadla Maminy Jaroměř. Divadelníci hrají, zpívají, svačí, přepisují texty, hašteří se mezi sebou a přitom inscenují známý příběh o tom, jak táta Kamil vyrazil jednoho rána se starou kobylou na trh. Měl za ní přinést domů peníze na novou postel, stůl, kredenc. Ale stala se mu zvláštní věc, podařilo se mu vyměnit starou dobrou kobylu za něco vzácnějšího…
V pravé poledne potěší milovníky country červenokostelecká kapela U stolu band. Ve 13.30 hodin opět vystoupí Manové Přemysla Otakara a ve 14.40 bude jeviště patřit romskému temperamentu s neopakovatelnou radostí z hudby a tance. Hlediště si vychutná muziku skupiny Gipsy Gold – Romanovyragos a členům OS Roma.

V 15 hodin opět zazní hudba středověku a o půl hodiny později vypukne program Letem světem – kouzelník. „Jde o výlet do zemí blízkých i vzdálených, při němž je možné nahlédnout do minulosti i současnosti. První ohlédnutí zavede do doby, kdy dámy nosily dlouhé šaty lemované krajkami, nádherné klobouky a slunečníky. Další návštěva bude až do Mexika. Odtud je to již jenom kousek do Las Vegas. To je místo, kde můžete hodně získat, ale i dost ztratit. S námi zde ovšem prohrát nemůžete, můžete jen vyhrát - možná. Zakončíme u nás v Čechách iluzí s názvem Nespoutatelná žena,“ lákají organizátoři slavností.

Odpolední část programu vyvrcholí v 16 hodin vystoupením skupiny Klapeto z Náchoda, která hraje zejména „městský folklór“ z dob starého dobrého Rakouska a první republiky. Poprava starostenského sudu je hra zdejších divadelníků z Podkrkonošské přírodospitné společnosti, která vypukne v 17 hodin. „Vážené měšťanstvo, lůza chudá nechť přijde se podívat, nebude nuda. Hrůzné divadlo se chystá, jakým bude dozajista poprava zločince Matěje Suda,“ zvou na představení divadelníci.

(Hynek Šnajdar)