Saar Berger představil program, s nímž před třemi dny vystupoval ve skotském městě Glasgow. Program byl zahájen jednou z nejnáročnějších hornových skladeb Heinze Holligera Cynddaredd-Brenddwyd pro sólový lesní roh s překvapivými výrazovými prostředky. Představena byla mimo jiné i skladba „Coronae“ pro sólový lesní roh Miroslava Srnky, který je dnes v zahraničí nejznámějším českým skladatelem současnosti.

Přibližně v polovině programu vystřídali Saar Bergera čeští hornisté a lektoři letních hornových kurzů Zuzana Rzounková a Petr Hernych s klavíristkou Janou Goliášovou a spolu s nimi i Beethovenův Sextet pro dva lesní rohy a klavír – dílo, které tito interpreti letos několikrát provedli v Japonsku během otevření výstavy Muchovy Slovanské epopeje v Tokiu.

Větrná smršť v Bohuslavicích nad Metují
Bylo to, jako když proti vám hučí vlak, říká muž z Bohuslavic

„Do Broumova jsem přijel na pouhé tři dny - z toho většinu času jsem strávil v broumovském klášteře, jako lektor hornových kurzů. Kurzy, studenti, organizace i místo samotné, vše bylo úžasné a velmi jsem si to užil. Klášter je nádherné místo, pro kurzy ideální. Každý si mohl najít svůj kout, klid a ticho pro zkoušení a psychickou i fyzickou přípravu na koncerty… A dnešní koncert? Repertoár jsem zvolil jako kombinaci současné moderní i klasické hudby, protože rád objevuji a zkoumám možnosti hudby… A zvuk je pro mě dobrodružstvím,“ uvedl po koncertě Saar Berger.

Sedmý koncert, který si do Otovic přišlo vyslechnout více než tři sta posluchačů, se zároveň stal vyvrcholením týdne letních hornových kurzů. Ty tvoří již třetím rokem doprovodný program festivalu v broumovském benediktinském klášteře.

Posluchači koncertu měli možnost opět přispět dobrovolným vstupným na péči o broumovské kostely – ve festivalových kasičkách se díky tomu tentokrát sešlo necelých dvacet tisíc korun a doposud se během sedmi koncertů vybralo celkem přes 140 tisíc korun.

Série letních sobotních koncertů bude pokračovat v sobotu 19. srpna. V martínkovickém kostele sv. Jiří a Martina vystoupí od 18 hodin Zemlinského kvarteto s mezzosopranistkou Evou Garajovou.

Kateřina Ostradovská