Královéhradecký kraj

Hradecko: Skleněnku obsadí bleší trh

Hradec Králové: Nedělní odpoledne bude patřit druhému ročníku Blešáku ve Skleněnce. Od 15 do 19 hodin budou moci zájemci koupit, prodat nebo směnit například nepotřebné oblečení, knihy, přebytky ze zahrádky, šperky či hračky v parku Skleněnka za Dukelskou třídou. Občerstvení a místo pro směnu bude poskytnuto zdarma. O hudební produkci se postará kapela Prádelna. Akce se koná v rámci projektu „Žijeme spolu a jinak".

Jičínsko: Soubor zahraje k poctě Karla IV.

Sobotka: V sobotu 30. července od 14 hodin se na zahradě Šolcova statku odehraje koncert k poctě Karla IV. Zahraje soubor Jaroslava Krčka Musica Bohemica Viva. Účinkují: Vít Nermut - housle, Miljo Milev - viola, Mária Varholáková - violoncello, Kateřina Jansová - flétna, Gabriela Krčková - hoboj, Karel Jakubů - zpěv. Slovem provází Jaroslav Krček, vstup zdarma.

Náchodsko: Vojáci svedou bitvu o Duklu

Dobrošov: Benefiční akce Podporujeme naše vojáky se bude konat o víkendu vždy od 10 hodin u pevnosti Dobrošov u Náchoda. Budou se na ní prezentovat armádní jednotky i kluby vojenské historie,  profesionální jednotky týmu USAR z Ostravy. Připravena je bojová ukázka z bitvy o Dukelský průsmyk, ukázky bojové techniky či zbraní a mnoho dalšího. Návštěvníci budou moci  přispět finančním darem do fondu solidarity, který je určený pro vojáky v nouzi a jejich rodiny.

Rychnovsko: Bludiště U Karla v zámeckém parku zaujme

Potštejn: Zámek Potštejn se také rozhodl připojit k oslavám výročí narození českého krále a císaře Karla IV. Denně, kromě pondělí, bude vždy po hraných prohlídkách otevřeno Bludiště U Karla. Samostatně stojící budova v zámeckém parku je vyhrazena dětským hrám, je plná kulis a herních prvků na téma „Život Karla IV". Bludiště nadchne nejen malé ratolesti, ale i dospělé.

Trutnovsko: Přes lávku na kole i na trakaři

Lanžov: Koupaliště v Lanžově u Dvora Králové  bude v sobotu patřit Lanžovské lávce. Od 13.30 hodin začnou soutěže v běhu, na kole i dvojic na trakaři, všechny samozřejmě na lávce položené přes  koupaliště. Akcí zahájí salvou z děla Josefovští dělostřelci a hudební tečku obstará od 19 hodin DJ M. Hrnčíř.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Zvolíte vrtulník, nebo raději kočár?

Smrček: Pohádkový les opět vyrostl ve Smrčku a v sobotu snad přiláká velké i malé návštěvníky. Čeká je bohatý program včetně pouťových atrakcí, stánky s tradičním sortimentem, letní občerstvení, steaky, skvělá hudba. Pro ty, kteří mají rádi vyhlídkové lety, bude připraven vrtulník. A pro ty, co se raději drží při zemi, pak projížďky v kočáře. Odpoledne plné dobrodružství začne ve 14 hodin.

Orlickoústecko: Zaburácí ameriky, zavoní hamburger

Vysoké Mýto: Burácení motorů, vůni benzínu a velkou podívanou slibuje Sraz klasických amerických aut a motorek ve Vysokém Mýtě. Sobotní program začíná v 11 hodin. Připraveny jsou soutěže o nejlepší pár, o nejlepší i nejhlučnější auto a motorku nebo v pojídání hamburgerů.

Pardubicko: Kryštof kemp je ve Svojšicích

Svojšice: Sobotní odpoledne ve Svojšicích u Přelouče bude patřit kapele Kryštof, která tu vystoupí se svým projektem Kryštof kemp 2016. Kromě kapely tu vystoupí Ivan Mládek, Michal Hrůza nebo Voxel.

Svitavsko: Zažujte surovost středověku

Svojanov: Mučení bylo běžnou součástí vyšetřování ve středověku a v raném novověku. Víte, jak takové vyslýchání provinilců probíhalo? Tak právě tyto drastické metody můžete v těchto dnech vidět na vlastní oči na hradě Svojanov. V mučírně je až do neděle kat se svým pomocníkem, písař a samozřejmě nechybí ani trestanec.