Městská knihovna byla v provozu po celé uplynulé léto kromě sobot a zkráceného provozu v oddělení pro děti a mládež. Akvizice knih nebyla přerušena a do fondu knihovny přibyla celá řada nových a zajímavých knih – což si ostatně můžete vyhledat v našem elektronickém katalogu on-line (seznamy novinek) na webových stránkách.

Byla provedena rozsáhlá aktualizace fondu obou oddělení včetně depozitářů.

Týden knihoven ČR 2008 probíhá v českých knihovnách od 6. do 11. října, tentokrát ve znamení „knihovnického stříbra“ a my se tradičně zúčastníme.
Burza knih a časopisů byla zahájena v pondělí 6. října. Přístupná bude po celý měsíc, v případě zájmu ještě v listopadu. Ceny jako vždy velmi lákavé.
Stříbro hronovské knihovny. Tak jsme nazvali výstavu knih, které se běžně domů nepůjčují a mají své místo v oddělení regionální literatury a v příruční knihovně BIS.

Výstavu Jsme hraví a soutěživí si můžete prohlédnout v knihovnickém týdnu v oddělení pro děti a mládež. Mapuje desetiletí našich soutěží pro české a polské děti.

Velké říjnové společné čtení (VŘSČ) proběhlo v hronovské knihovně v pondělí 6. října. Letos byla četba zaměřena k 70. výročí předčasného úmrtí Karla Čapka (1890-1938). Pocta Karlu Čapkovi je součástí celostátní akce ČČČ – Česko Čte Čapka. Četli děti Základní školy v Hronově.
Anketa pro děti, nazvaná Rodinné stříbro, nám přinese odpověď na otázku, co se čte v rodinách našich dětských čtenářů a jaké poklady skrývají soukromé knihovny…

Amnestii (prominutí sankčních poplatků) a roční registraci pro nové čtenáře zdarma můžete využít do soboty 11. října v obou odděleních knihovny.
Den otevřených dveří 9. října je určen široké veřejnosti. Knihovnické „zákulisí“ je zajímavé a vy se můžete v tento den od 8.30 do 17.30 hodin podívat i do dveří, kam je běžně vstup zakázán. O náležitý výklad se postarají knihovnice.

Na jednu hodinu zdarma bude zpřístupněn internet v obou našich odděleních rovněž do 11. října.

Přednáška Lenky a Václava Špillarových Austrálie, aneb Pouští a pralesem, začíná ve čtvrtek 16. října v 17.30 hodin v oddělení pro dospělé. Jako obvykle bude poutavé vyprávění doplněno barevnou dokumentací. Vstupné je 30 korun.

Ve stejnou dobu začne ve čtvrtek 23. října přednáška Dr. Evy Koudelkové.

Alois Jirásek: Za vlast a císařovnu. Takový název nesou autorkou upravené Jiráskovy povídky. Součástí přednášky bude autogramiáda a prodej knihy. Vstupné je 30 korun.

V září jsme zpřístupnili na našich webových stránkách (www.knihovnahronov.cz) fotogalerii aneb Jak šel čas knihovnou. Nahlédněte do ní, může být zajímavá i pro vás.

K výročí Karla Čapka uspořádala Městská knihovna v Dobříši setkání knihovníků. Po absolvování pečlivě připraveného programu v knihovně se knihovníci vydali do letního sídla manželů Olgy a Karla ve Strži.

Nyní je zde Památník Karla Čapka, včetně zachovalého inventáře. Zajímavé akce se za hronovské knihovnice zúčastnila paní Hana Nejedlá.

(Jaroslava Vítová)