Tvůrcem tohoto zajímavého filmu je David Puschmann, autor několika snímků uvedených již dříve v rámci filmového projektu Polický gen.

Zbrusu nový dokument, v němž autor mapuje počátky organizovaného motosportu v polickém regionu, obsahuje poutavá vyprávění dnešních matadorů tohoto náročného sportu v bezprostředním okolí polických občanů. Snímek je podpořen rozsáhlou a zajímavou fotodokumentací.

Organizovaný motorismus má ve městě pod Ostaší hluboké kořeny, které sahají už do druhé poloviny 20. století.

Dokument, jehož premiéra je naplánována na tuto neděli (16 hodin v Pellyho domech) mohl vzniknout nejen díky získanému materiálu, ale především díky vzpomínkám dvou žijících kmetů, o jejichž autentické výpovědi se opírá. „Hlavním cílem bylo zaznamenat vzpomínky polických patriotů – Josefa Michla a Miroslava Pichla – a uchovat je pro další generace nadšenců motorismu,“ vysvětlil David Puschmann, který má k motorismu velice osobní vztah, jelikož vyrůstal v rodině motokrosového fandy a činovníka tohoto sportu.

Autor filmu zároveň dodává, že vzpomínky Michla a Pichla, o něž především se dokument opírá a které – spolu s veškerou fotodokumentací – zachytil pomocí kamery Miroslav Šolc, jsou naprosto originální, jedinečné a hlavně neopakovatelné.

Film, který uvádí autor David Puschmann ve spolupráci s Městem Police nad Metují, je kromě členů a příznivců polického Automotoklubu určen široké veřejnosti.

Po projekci bude následovat beseda s Jaroslavem Faltou, vicemistrem světa v motokrosu.