Zástupci vedení města, spolků a školy položili květiny k hrobům padlých spoluobčanů, kteří zahynuli v boji na samotném konci války. Místostarosta města Josef Daňsa přiblížil konec války na Českoskalicku tak, jak jej popsala dobová literatura. Autentická zpráva připomněl hrůzy války, která se prohnala také zdejším regionem.

V programu vystoupily také děti ze zdejší základní školy, které přednesly dva protiválečné text Jarka Nohavicy a Karla Kryla. Účast několika desítek školáků podtrhla výjimečnost pietní akce. K důstojnému průběhu přispěl také Městský dechový orchestr z České Skalice, který oficiální program zakončil národní hymnou. I v Hronově si připomenuli 65. výročí od osvobození

Hronov – Rovněž v Hronově v pátek odpoledne se na hronovském náměstí u pamětní desky padlých legionářů sešli zástupci města a Sokola společně s občany města, aby uctili památku padlým vojákům. Přítomné přivítal zastupitel, bývalý místostarosta a hronovský kronikář Antonín Hurdálek, který připomenul události májových dnů před 65 lety a temná období, které celý národ za trvání světových válek prožíval. Na uctění památky padlým vyzval přítomné k minutě ticha, potom umístil k pamětní desce kytici. Poté se účastníci přemístili na místní hřbitov, kde byla položena květina k pomníku obětem první světové války a posléze k hrobu padlým vojákům z druhé světové války, kde byla též položena květina.

Antonín Hurdálek ještě vyzval účastníky, aby se snažili šířit – zejména mezi mladou generaci, jaké zlo a lidské neštěstí může totalitní režim způsobit a snažit se tak vyvarovat do budoucna nástupu jakékoliv extrémní strany k moci. (jh, jim)