Slavnost byla uspořádána především pro děti ze škol, ale podívat se přišli i další obyvatelé Broumova. Starostka města Libuše Růčková všechny přivítala a krátce představila projekt, který bude město Broumov celý rok provázet. Obyvatelé Broumova a jeho okolí se mohou v následujícím roce těšit na řadu soutěží, výstav a společenských akcí s tematikou zeleně - například Den stromů v parku Alejka, sázení stromů v Heřmánkovicích nebo Divadlo pod dubem. Při setkáních veřejnosti budou místní lidé také moci rozhodovat o nové podobě Klášterní zahrady, parku Dětské hřiště a Schrollova parku.

Starostka poděkovala partnerům projektu a předala slovo Lence Vodičkové z Nadace Partnerství, vyhlašovatele soutěže, která pogratulovala k získání titulu a popřála všem úspěšný rok s projektem Město stromů.

V Alejce byly připraveny sportovní a výtvarné hrátky pro děti ze ZŠ a ukázka odborného ošetření stromů, stromolezení a jako připomínka této události byl zasazen pamětní strom. To vše pod odborným dohledem firmy Okrasné zahrady arboristika. Po celou dobu trvání akce byla v Alejce vystavena cena pro Město stromů. Tento úvodní podnik celého projektu pořádalo Město Broumov spolu s DDM Ulita a ZŠ Masarykova.

„Soutěž Město stromů se pravidelně koná již od roku 2006. Jako první obdržela tento prestižní titul Kroměříž, štafetu postupně přebrala města Tachov, Krnov a Havířov. Slavnostní zahájení kampaně předznamenává oficiální převzetí titulu Město stromů na půdě Senátu Parlamentu České republiky, které se uskuteční 1. listopadu,“ uvádí koordinátorka soutěže Hana Zuchnická z Nadace Partnerství. (jd)