„V pátek 10. března porodila samice tygra ussurijského Nina dvě mláďata. Otcem je samec Skip, narozený v naší zoo, syn populárního tygra Semjona, který vloni uhynul,“ informovala Jana Myslivečková, tisková mluvčí zoo. Pro ošetřovatele je potěšující, že matka tráví celý čas s koťaty, vzorně se o ně stará, čistí je a krmí.

Nina měla s dřívějšími odchovy mláďat problémy, ošetřovatelky je musely odchovat uměle. V současné době jsou už umístěni v jiných zoologických zahradách v rámci záchovných programů. Proto matku i koťata ošetřovatelé sledují pouze pomocí kamer. „Přenos obrázků kamery z porodního boxu mohou vidět i návštěvníci zahrady na velkoplošné obrazovce, umístěné v průchodu Pavilonu šelem. Tygřice má tak absolutní klid na péči o mláďata a návštěvníci zároveň unikátní možnost pozorovat největší kočkovitou šelmu světa, jak vychovává svá koťata,“ vysvětlila Jana Myslivečková.

Další nová mláďata najdou návštěvníci v tropickém pavilonu Ptačí svět. Zoolog Michal Podhrazský prozradil, že minulý čtvrtek opustila budku dvě mláďata medosavky modrolící. „Jedná se o australské ptáky ze skupiny takzvaných kystráčků. Ptáci se živí hmyzem, plody a nektarem. Naše zoo chová celou skupinu,“ dodal Podhrazský.

Zajímavostí je, že medosavky modrolící vychovávají mláďata podobně jako vlci. „Jeden pár hnízdí a ostatní členové skupiny pomáhají s výchovou potomků. Pomáhajícím členům se říká helpři, většinou se jedná o mláďata z předešlých hnízdění,“ doplnila Myslivečková.