A jestliže se jedná o vzdělávací zařízení zaměřené na hotelnictví, turismus, společné stravování a cestovní ruch, potom je jasné, proč již od roku 2004 naše škola pořádá jako součást doplňkového programu známého festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov vždy v neděli odpoledne velkou oslavu s názvem Vavřinecký den v Hronově.

Slavností však nežije jenom škola, ale i celé město a mnohé spolupracující organizace z Hronova i okolí. Vše začíná průvodem od školy, v jehož čele kráčí hned za dechovou hudbou majestátně otec Vavřinec se svou družinou. Dále jsou neseny studenty oblečenými v profesních uniformách symboly kuchařského a pekařského umění i ceny, které získají vítězové soutěžního odpoledne.

Další část slavnostního vavřineckého průvodu tvoří účinkující a mažoretky. Do průvodu se samozřejmě může zapojit kdokoli, obzvlášť vítáni budou návštěvníci s letošním symbolem Vavřineckého dne – válečkem na nudle. Válečky mohou být obyčejné i památeční, velké i malé, dřevěné či z jiných materiálů. Jimi se účastníci vavřinecké oslavy nominují do „válečkové“ soutěže.

Průvod projde městem kolem Jiráskova divadla a Jiráskova rodného domku, kde bude připravena stylová ochutnávka pekařských výrobků a pekařská expozice. Cílem průvodu je každoročně hronovský park se svým přírodním amfiteátrem, kde již budou čekat stánky plné svůdných vůní a chutí.

Na své si přijdou malí i velcí milovníci sladkostí, pečených mas, italských specialit, piva, vína, míchaných nápojů i kávy. Na pódiu se budou po čtyři hodiny střídat vystoupení zábavná, pěvecká, soutěže i ukázky dovedností. Kromě jiného se návštěvníci budou moci pokochat pohledem na letošní Miss hotelové školy Hronov v krásných slavnostních modelech. Pro děti jsou připraveny zábavné hry se sladkými odměnami nebo ukázky hasičské techniky.

Jako hlavní pořadatelé této akce věříme, že k nám bude počasí příznivě nakloněno. V případě opravdu vytrvalého deště je připravena „mokrá varianta“ ve Wikov aréně.

Dnes vám nenabídneme recepty, ale možnost přijít ochutnat přímo u nás výrobky našich studentů a pracovníků i strávit příjemné odpoledne a pobavit se. Tak tedy na shledanou zítra v Hronově a válečky s sebou!

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov