„Jsme velice rádi, že i tento rok jsme mohli Martinské slavnosti znovu uspořádat, protože si myslím, že je to příjemná zábava pro děti a tyto slavnosti jsou opravdu krásné,“ myslí si Ludmila Pohanková, ředitelka domu dětí a mládeže Déčko Náchod, které tyto slavnosti pořádá.

Celý den mohli lidé pozorovat předení na kolovratu nebo zručné řemeslníky ražbě mincí. Trh také nabízel mnoho jiných lákadel jako hračky pro děti, oblečení a mnoho dalších věcí. I hladovci a žíznivci si přišli na své: ve stáncích byla možnost zakoupení tradičních staročeských pochutin, ale také množství sladkostí a nesměla chybět ani pravá horká medovina, který přilákala spoustu rodičů.

„Martinské trhy byly v Náchodě tradicí, již dříve se konaly na Masarykově náměstí, teď využíváme opravené Karlovo náměstí,“ vysvětluje Ludmila Pohanková.

Večer už na děti čekala výroba lampionů přímo ve stánku na náměstí, které mohli později využít v Martinském průvodu. Kolem páté přijel Martin na bílém koni a následoval průvod přes Kamenici až na Karlovo náměstí, kde se přivítal s žebrákem. „V této krátké scénce, Martin vždy ve stručnosti zhodnotí uplynulý rok, letos si trochu rýpnul do prodeje náchodského pivovaru a do nedokončeného obchvatu. Samozřejmě to vždy bere s nadhledem a úsměvem,“ říká Ludmila Pohanková. Celým večer, také doprovázela lidová hudební skupina Klapeto, která vytvářela příjemnou pohodovou atmosféru. „Jsme rádi, že nám přálo počasí a návštěvníci se dostavili v tak hojném počtu,“ pochvaluje si Ludmila Pohanková.

(Martin Svoboda)