„Od října loňského roku slavíme 120. výročí výroby rolet tady v Březové u Broumova. V rámci oslav jsme připravili tuto výstavu, která potrvá do 25. dubna,“ zve na prohlídku expozice Martina Růčková.

Zakladatelem výroby v Březové byl Anton Rosenberg, první výrobce samonavíjecích rolet ve střední Evropě, který 9. října 1889 nechal zaregistrovat ochrannou známku FLOS.

„V říjnu 2009 jsme navštívili 95letou vnučku A. Rosenberga, která nám umožnila neskenovat ročenky, které A. Rosenberg každoročně vydával. Ročenky obsahovaly nejen návody k použití samotočů Flos nebo doporučení a informace pro zákazníky, ale také rady do života, průpovídky a rčení a zápis z cesty A. Rosenberga do Ameriky,“ prozradila Martina Růčková, a upřesnila, že Rosenberg celkem podnikl 34 obchodních cest do USA.

Raritou výstavy je určitě stará roleta Flos a navíjecí mapa Rakouska–Uherska. „Expozice má především poukázat na umění našich předků. Díky ročenkám A. Rosenberga jsme se dozvěděli, že moderní stínicí technika se pouze vrací ke svým počátkům. Obrázek okna s roletou, která umožňuje navíjení do dvou stran, v ročence 1892 je toho důkazem,“ uvádí příklad Růčková.

Výrobou stínicí techniky se současný následovník snaží naplňovat odkaz Anton Rosenberga, který formuloval ve své ročence 1926:„Pomalu a jistě můj obchod rostl, protože jsem se vždy, i když jsem takříkajíc neměl konkurenci, usilovně snažil každému vyhovět – a tak to má také zůstat.“ (dop)