Přesně o půl čtvrté odpoledne přivezli před Jiráskovo divadlo dva veteráni značky Wikov pozvané hosty festivalu. Tím začalo slavnostní zahájení 83. Jiráskova Hronova. Na schodech divadla přivítala hosty starostka města Hana Nedvědová společně se zastupiteli. Ceremoniál zahájily česká a evropská hymna v podání souboru ze Žďáru nad Sázavou. Sboristé byli natolik připraveni, že zazpívali i slovenskou a finskou hymnu. Ty věnovali hostům ze zahraničních souborů.

Na úvod starostka pronesla: „Dnes jsme slavnostní zahájení přejmenovali na grilování významných hostů před Jiráskovým divadlem." Přivítala též přihlížející návštěvníky festivalu a mikrofon předala pozvaným hostům.

Po proslovu náměstka ministra kultury Stanislava Karabce vznesla starostka dotaz: „Když jsem zvala významné hosty, tak jsme žádného ministra neměli. Vás jsem zvala, jako šéfa úřadu a teď už jste dva dny náměstkem. Prověřoval jste si, jestli už náhodou nejste ministrem? Nahoře to letí jako blázen a my dole to nestačíme sledovat."

Proslovy přerušil náhlý příjezd motocyklisty před divadlo. Z něho se následně vyklubal terorista, který nejen slovně vyhrožoval, ale pustil se i do iniciování dovezené bomby. Jeho počínání ohrožovalo hosty i přihlížející diváky. Po několika nezdařených nešikovných manipulacích s trhavinou nakonec k explozi přeci jen došlo. Z nálože naštěstí vylétlo jen velké množství neškodných konfet, které celý prostor zasypaly.

V jejich záplavě starostka Hana Nedvědová oficiálně 83. ročník Jiráskova Hronova zahájila.

Devítidenní maratón amatérského divadla, který je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě, se rozběhl na plné obrátky. V hlavním programu se na třech scénách uskuteční dvaaosmdesát představení a vše doplní bohatý doprovodný program na pódiu v parku Aloise Jiráska a ve stanu postaveném v Dolíčku u školní družiny.