„V sobotu si našlo cestu na zámek více lidí než v neděli – návštěvnost byla zhruba na stejné úrovni jako při zahájení sezóny loni. V neděli byl krásný den a lidé upřednostnili venkovní aktivity před návštěvou zámku, protože návštěvníku přišlo méně než o den dříve,“ uvedla průvodkyně zámku Lucie Prokopová.

Návštěvníci si mohou prohlédnout známější i zcela nové exponáty. Chybět nebudou gobelíny za milióny korun. „K vidění bude Picoolominská expozice, která nabízí interiéry ze 17. a 18. století, hlavně třicetileté války, kdy Náchod vlastnil císařský vojevůdce Ottavio Piccolomini. Přístupný bude i Exteriérový okruh, tedy obranná věž s hladomornou nebo prostory středověkých sklepů se studnou,“ vyjmenovala Ilona Svobodová.

Přístupné budou i salony druhého zámeckého patra. „Expozice nabízí prostory s malovanými trámovými stropy z poloviny 17. a 18. století, kolekci obrazů složenou z podobizen, krajinomaleb, městských vedut, zátiší i grafik,“ doplňuje Lucie Prokopová. „Mobiliář je renesanční, barokní a novorenesanční. K vidění jsou cenné soubory historického uměleckého řemesla, zbraně i historické oděvy,“ dodala.

Gobelíny za milióny

Chloubou mezi nově vystavenými exponáty jsou vzácné gobelíny. Na zámek se po letech vrací dva restaurované, a to ze série Život na venkovském sídle. První, který nese název Lovec se psy, mohli obdivovat návštěvníci už o minulém víkendu. Druhá tapiserie Večerní milostná scéna by se měla na zámek vrátit do konce dubna. „Restaurování obou tapiserií stálo 1 milión 825 tisíc korun, “ říká správkyně depozitáře Ilona Svobodová. „Původně byly vyrobeny v Bruselu v polovině 17. století a zakoupeny pro náchodský zámek tehdejším majitelem zámku a panství Ottaviem Piccolominim. Tapiserie Lovec se psy je se svými rozměry 362 x 515 cm vůbec největším gobelínem v naší sbírce. Úplná série Život na venkovském sídle obsahuje osm tapiserií, z nichž je dnes v Náchodě k vidění jen pět,“ dodala.

Předlohy k nástěnným kobercům vytvořil jeden z nejvýznamnějších představitelů vlámské figurální malby 17. století Jacob Jordaens. O restaurování Lovce se psy se postarala Dorothea Hodková a Večerní milostnou scénu měly na starosti restaurátorky z dílny Uměleckých řemesel v Jindřichově Hradci .

Nově objevené řády

Zámek už dřív ukázal veřejnosti vzácnou sbírku řádů a vyznamenání patřící původním majitelům zámku - knížatům Schamburg-Lippe (na snímku Jiřího Másla vlevo). „V letošním roce se nám podařilo získat další dva trezory – Popelky – pocházející z přelomu 19. a 20. století, které jsou velmi podobné těm, které bývalí majitelé pro ukládání těchto cenností užívali. Plánujeme rozšíření Expozice řádů a vyznamenání o exponáty, které budou k vidění právě v těchto dvou trezorech. Je samozřejmé, že jejich míra zabezpečení odpovídá dnešní době, tedy nejvyššímu zabezpečení s neprůstřelným sklem. Otevření rozšířené prezentace připravujeme na 1. června,“ dodala Ilona Svobodová. (jim)