Na návštěvníky čekají tři prohlídkové trasy. První okruh – Piccolominská expozice – obsahuje přehlídku barokních a rokokových interiérů se zaměřením na období třicetileté války. Druhý okruh – Salóny druhého patra – nabízí interiéry s malovanými trámovými stropy, portrétní galerie či historicky cenný mobiliář. Loni otevřený třetí okruh – Na dvoře vévodském – se zaměřuje na interiéry zařízené ve stylu klasicismu a empíru z přelomu 18. a 19. století.
„Na příští sezónu chystáme čtvrtou expozici – Aristokratické řády a vyznamenání. Obdobnou výstavu najdete málokde,“ uvedl kastelán Jiří Růžička. V posledních letech památku navštívilo průměrně pětačtyřicet tisíc turistů. „Zamýšlená čtvrtá prohlídka by se mohla stát magnetem na lidi, chtěli bychom dosáhnout až sedmdesáti tisíc návštěv ročně,“ dodal Růžička.


Velké oblibě se zejména pro nezaměnitelnou atmosféru těší večerní prohlídky. „Výklad je v podstatě standardní, jen obohacený o pár pikantních historek a přítomnost mýtických postav, jako je Černá paní,“ přiblížila průvodkyně Eliška Bartošová. To se ale chystá kastelán brzy změnit. „Připravujeme obohacení o vylepšený scénář a patřičné kostýmy pro průvodce,“ řekl kastelán Růžička.


Ve své nové podobě se noční atrakce představí už letos na druhém ročníku zámeckých Kuronských slavností. Dvoudenní program plný koncertů, divadelních představení, akrobatických kousků kejklířů a ukázek řemesel začíná 6. září.

(Ondřej Bednář)