Výstavy výtvarných děl ve východočeských galeriích málokdy oplývají názvy, který překvapí. Mezi všemi Obrazy, Zátišími nebo Ohlédnutími se tak krásně vyjímají Ženské marnivosti.

Tento název dostala výstava aktů a abstrakcí známé východočeské fotografky Ivany Lukavské, kterou návštěvníci uvidí v hradecké Galerii Na Hradě od příští středy.

Ivana Lukavská v začátcích své kariéry sama stála modelem pro umělecké akty. Už řadu let je ovšem sama tím, kdo v hledáčku nachází okamžiky a obrazy, o nichž umí vyprávět jenom dobrý a vášnivý fotograf.

Trocha ironie

„Výstava v Galerii Na Hradě bude jednak malým ohlédnutím za mojí tvorbou posledních let, jednak tak trochu ironií,“ říká Ivana Lukavská, která se v těchto dnech věnuje především přípravě expozice. „Tu ironii odráží sám název a také program vernisáže, jejíž konečná podoba teprve vzniká. Nemám ráda škatulkování na ženské a mužské umění, ženský a mužský svět a podobné úvahy. Tak jsem trochu natruc vymyslela právě Ženské marnivosti, všechny ty věci, které jsou mužům často pro smích a a my se jich jakoby naoko zříkáme, ale přitom nám samozřejmě udělají radost, patří k nám a bylo by škoda si jich nedopřávat…“

Abstraktní radost

Ivana Lukavská bude v Galerii Na Hradě vystavovat jak černobílé, tak barevné akty a abstrakce. „Právě abstrakce považuji za jednu ze svých marnivostí,“ pokračuje autorka, nesmírně příjemná a vlídná žena, která by přiměla k úsměvu Homera Simpsona. „Dělám je vysloveně pro radost, nezachycují konkrétní okamžik ani myšlenku, ale ráda na nich pracuju, zkouším, tvořím. Prostě si dopřávám radost. Mám i řadu dalších, samozřejmě… Na rozdíl od minulých let už moje objekty marnivosti a ženské radosti nebydlí v šatníku a v botníku. Miluju cestování a plním si některé staré sny tohoto druhu – to je pro mě velká radost, i kdyby měla být marnivá…“

Ivana Lukavská se snaží dotáhnout k pověstné dokonalosti i středeční vernisáž své výstavy v Galerii Na Hradě. Její součástí bude mimo jiné módní přehlídka modelů oděvní návrhářky Jitky Šedové. „Módu máme přece rády, tak si ji na vernisáži dopřejeme,“ usmívá se se sotva znatelnou ironií v hlase Ivana Lukavská.

Výstava jejích fotografických aktů a abstrakcí v královéhradecké Galerii Na Hradě potrvá od 29. dubna do 15. června.