„Trénovat začínáme zhruba dva měsíce dopředu,“ řekla nám Ludmila Pohanková, ředitelka Déčka s tím, že hru o Ježíškovi nacvičují zhruba čtyři desítky nadšenců. Převážně se jedná o přátele Déčka. Kromě nich stojí za organizací této ryze vánoční tradice také tým lidí, který tvoří takzvané technické zázemí. Jejich práce je divákům sice téměř skrytá, avšak je velice potřebná a je jí hodně. „Tento technický tým pracuje vždy již od rána, má na starosti například ozvučení,“ uvedla Ludmila Pohanková.

Živý betlém má každé dva roky nový scénář. Ten letošní byl stejný jako loňský. Díky finanční podpoře Kulturní a sportovní nadace Města Náchoda ve formě dotací mohou mít účinkující například nové kostýmy. „Snažíme se, aby každý rok bylo mezi oblečením účinkujících něco nového, neokoukaného,“ vysvětlila Ludmila Pohanková.

Pro velký zájem náchodské veřejnosti se v současné době hrají hned tři představení za sebou. V úvodu každého z nich byly letos rozdány papíry s texty, aby se do společných zpěvů mohli zapojit i diváci.

„Scénář vychází převážně z původních archivních textů, avšak máme i své vlastní úpravy,“ vysvětlila Pohanková s tím, že všichni herci mají v tomto směru volnou ruku a mohou si vymyslet klidně i text vlastní.

Součástí hry o Ježíškovi jsou i živá zvířata. Například kůzlátka jsou zapůjčena ze Žernova a bývají středem zájmu především dětí, které si je mohou pohladit.

Koně zase pocházejí z farmy na Lipí. Kromě role v Živém betlému se na nich mohou děti i povozit po náměstí. Letošní ročník Živého betlému hodnotí hlavní organizátorka Ludmila Pohanková jako velice zdařilý.

„Nebyla zima a bylo hodně lidí. Někteří z nich po skončení přišli za námi s tím, že by si chtěli v příštím roce také zahrát nějakou roli. To nás vždy moc potěší,“ zakončila Ludmila Pohanková.