Mnozí producenti to nebyli schopní včas zajistit, proto s nimi byly přerušeny dodávky vajec. V obchodech se vajíčka stala nedostatkovým zbožím a pokud jsou k mání, pak za mnohem vyšší cenu než dříve.

Myslíte si, že tato cena (leckdy až 5 korun za jedno vejce) je momentálně úměrná a únosná? Neobáváte se růstu cen ostatních potravin, k jejichž výrobě jsou vajíčka nutná? Nestanou se velikonoční svátky jen honbou za co nejlevnějšími vajíčky, pokud je lidé vůbec seženou? Nebylo by lepší pořídit si vlastní slepice a mít vystaráno (pokud to samozřejmě podmínky dovolí)? Co na tuto situaci říkáte?

Květa Ležovičová (58 let), Česká Skalice, předsedkyně občanského sdružení Centrum rozvoje Česká Skalice
Zmodernizování chovů slepic bylo pro chovatele finančně náročné. Proto se investice rázem odrazila do ceny vajec. Zdražení potravin je vždy nepříjemná věc. Porovnám – li cenu jiných potravin, například chleba, s obdobím před 25 lety, tak cena vzrostla přibližně sedmkrát. Poštovní známka dokonce desetkrát. Vajíčka i s dnešní zvýšenou cenou se do tohoto průměru vejdou. 

Ti, kteří mají možnost si pořídit vlastní slepice, se musí rozhodnout, zda je pro ně lepší koupit si vajíčka z obchodu, nebo slevit ze svého pohodlí a pustit se do chovu vlastních slepic. Je to také příležitost pro drobné chovatele a zemědělce, kteří mohou nabízet vajíčka přímo k prodeji.
Moje rodina žije na vesnici a pár slepiček jsme také chovali pro svou potřebu. Asi před pěti lety jsme od toho upustili. Moje maminka již několikrát navrhovala, že se k tomu opět vrátíme. Určitě má pravdu, teď jen překonat tu pohodlnost…

Olga Mertlíková (56 let), Jaroměř, ředitelka Městského muzea v Jaroměři
Zvýšení ceny vajec nastartovalo řetězovou reakci a růst cen dalších výrobků. To se pochopitelně nelíbí nikomu. Otázkou je, zda zlepšení podmínek chovu muselo vyvolat tak velké navýšení ceny. Vejce od slepic, které žijí a „vyrábějí“ vajíčka v důstojnějším prostředí, by však měly být chutnější a také zdravější. Kdysi jsme s mužem měli na zahradě asi pět slepic. V současnosti o obnovení chovu neuvažujeme. Ze zkušenosti vím, že slepicím, aby měly dobrá vajíčka, nestačí pouze nějaké zbytky jídla. Potřebují vitamíny, pšenici či ječmen, a to také něco stojí. Takže potom cena vajec úměrně roste. Určitě se nebudu před Velikonocemi honit za nejlevnějšími vejci. K upečení mazanců a přípravě svátečního jídla jich tolik nespotřebuji. Rovněž neočekávám příchod desítek koledníků.

Přemysl Sochor (32 let), Broumov, správce Benediktinského opatství sv. Václava v Broumově
Domnívám se, že vzrůst ceny vajec o desítky procent je přechodnou záležitostí a postupem času půjde cena opět dolů. V období velikonočních svátků pochopitelně roste poptávka po tomto druhu zboží, tak se zřejmě producenti a obchodníci budou snažit cenu vajec v této době udržet co nejvyšší.

Samozřejmě dávám přednost nákupu vajec z domácího chovu, neboť je považuji za výrazně jakostnější než jsou vejce od velkých producentů. O chovu slepic neuvažuji, neboť moje spotřeba vajec je malá.