Mgr. Lydia Baštecká (63 let), Náchod, ředitelka okresního archivu
„Elektronická podoba osobních dokladů v blízké či vzdálenější budoucnosti je realitou související s technickým vývojem. Ovšem těžko lze pochopit, má-li už dnes elektronickou zdravotní knížku 2,5 milionu lidí (což není málo) a spolupracuje přes 20 tisíc lékařů (to také není málo), že to nefunguje. Buď je projekt firmy IZIP od základu špatný nebo ho někdo záměrně bojkotuje s cílem se „napakovat”. Buď jak buď je to další důkaz nezdravého stavu Všeobecné zdravotní pojišťovny.”


Karel Franze (44 let), Broumov, vedoucí Muzea Broumovska
„To se ptáte člověka, kterého ještě v bance nepřesvědčili o přednosti platební karty před šrajtoflí. IZIP by díky sdílení informací a celkově lepšímu přehledu měla být teoreticky užitečná věc. My zde v Česku ovšem skoro vždy dokážeme věci realizovat způsobem, že se pak sami divíme. Já jako realista (=pesimista) předpokládám, že jak to špatně začalo, bude to i pokračovat. Jako bych už dopředu četl novinové titulky: IZIP má závažné nedostatky; Zmatky v IZIPu jsou ještě větší, než v dobách klasické evidence; IZIP již po osmé zkolaboval, data se ztratila; Data unikla, policie to šetří; Úspěšný útok hackerů na IZIP; Podvody v IZIPu; Za zmizelé miliony z IZIPu nikdo nemůže… - vymyslel bych toho na stránku.”


PhDr. Jiří UHLÍŘ (74 let), Jaroměř, spisovatel

„Jak jsem slyšel, elektronická zdravotní knížka už stála VZP miliony a zatím pořádně nefunguje. Jako skoro všechno, je to projekt podle mého mínění předražený a asi i v rozporu s našimi zákony o utajení soukromých citlivých dat. Do těch knížek se může „nabourat“ kdejaký hacker a informace tam zjištěné zneužít. Pochybuji, že se tomu dá nějak zabránit, protože vychytralost hackerů je nekonečná. Tedy v současné době všeobecného podvádění a zneužívání úplně všeho, co má jméno, bych zdravotní knížky na internet nedával.”


P. Marian Lewicki (54 let), Police nad Metují, kněz, administrátor farnosti
„Elektronická zdravotní knížka asi svůj význam má. Může poskytnout mnoho údajů o pacientovi a ulehčuje vedení zdravotní péče nemocného. IZIP, anebo jiný podobný program, budoucnost má, ale v takové podobě jako je dnes, je moc předražený.”(red)

A co si o IZIPu myslíte vy? Pište nám své názory na adresu: regina.hellova@denik.cz