Potíže mají firmy zajišťující produkci pro automobilový průmysl. Například výrobce pístů pro spalovací motory, hradecká společnost Almet. „Omezili jsme výrobu a snížili počet pracovníků. O dalším snížení uvažujeme, ale uvidíme podle situace,“ uvedl ředitel Josef Skala. Dodal, že většina zaměstnanců byla od poloviny prosince zhruba měsíc doma na dovolené nebo za 65 procent mzdy. Ve druhém pololetí loňského roku z podniku odešly tři desítky lidí, především agenturních pracovníků a osob se smlouvami na dobu určitou.

Radostná situace nepanuje ani v novobydžovských Sklárnách Bydžov, kde se vyrábí křišťálová a skleněná svítidla, lustrové ověsy a další produkty. „Uvidíme, jak se situace dál vyvine. Kvůli krizi máme míň zakázek, pokles je nyní zřetelný zejména u Ruska, kde máme velké odběratele. Zatím držíme dobrou finanční situaci. Výhodou je, že nemáme úvěry,“ prohlásil ředitel Josef Kovář. Přiznal však, že i z jím řízené firmy někteří lidé skončili. Uvedl, že se jednalo o zaměstnance odcházející do důchodu, které firma už nenahrazovala.

Krize se nižší poptávkou po dřevě projevila také v lesnictví. Podle mluvčího státního podniku Lesy ČR Radka Drahného však zeštíhlování a racionalizace nesouvisí pouze s krizí. Jedná se prý o dlouhodobý jev vyvolaný kromě jiného koncepcí podniku či předloňskou kalamitou.

Hradecký výrobce fotomateriálů Foma Bohemia vloni opustila dvacítka lidí, letos firma redukci počtu pracovníků nechystá. Naopak. „Spíš budeme zaměstnance přijímat. Otevírá se nám velký trh v Číně, takže výrobu rozšíříme,“ věří ředitel Ivan Tvrdík.

Podle ředitele Úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka je v lednu v okrese zatím hlášeno jedno hromadné propouštění. Hradecká firma Canto, která vyrábí a balí pochutiny, hodlá poslat pryč 14 zaměstnanců. „To je z hlediska regionu zanedbatelné,“ uvedl Horák. (čer)